Afganistan
0

Karzai nije prijetio pridruživanjem talibanima

FENA
Hamid Karzai (Foto: Reuters)
Hamid Karzai (Foto: Reuters)
Portparol afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija negirao je u srijedu medijske izvještaje kako je Karzai zaprijetio da će se pridružiti talibanskim pobunjenicima ako bude nastavljen pritisak na njega iz inostranstva.

Karzai je takav stav iznio u subotu na sastanku s poslanicima, što su mediji prenijeli, a Bijela kuća je zbog toga saopćila da bi planirani sastanak u Washingtonu mogao da bude otkazan ako Karzai ne prestane da za svoje probleme optužuje SAD, prenosi AP.

Karzaijev portparol Vahed Omar rekao je kako je vlada šokirana što je taj komentar dospio u medije i da se ne zna od koga je potekao.

  • Afganistanska vlada stavila je borbu protiv terorizma i protiv svih onih koji stavljaju živote afganistanskog naroda u opasnost na mjesto broj jedan. U tom kontekstu, takav komentar, ko god da ga je iznio, nema smisla, izjavio je Omar.

Trojica afganistanskih poslanika izjavila su za AP da je Karzai dvaput zaprijetio da će se pridružiti talibanima ako SAD nastavi javni pritisak na njega da učini više da okonča izborne krađe i ucijene.

Karzaijevi odnosi sa SAD-om su se pogoršali pod administracijom Baracka Obame.