Svijet
6

Karizmatična Virginia Raggi glavna je favoritkinja za gradonačelnicu Rima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U drugom krugu glasanja na lokalnim izborima Rimljani biraju gradonačelnika, ali bi veoma lako mogli dobiti prvu gradonačelnicu u historiji, karizmatičnu Virginiju Raggi.

Raggi je advokatica koju je za poziciju gradonačelnice Rima kandidirala stranka M5S (Movimento Cinque Stelle), koju je osnovao komičar Beppe Grillo. U drugom krugu izbora ona se smatra favoritkinjom u odnosu na protukandidata Roberta Giachettija, kandidata Demokratske stranke.

Njena pobjeda bila bi veliki udarac premijeru Italije Matteu Renziju, koji je ujedno i sekretar Demokratske stranke. Prema određenim prognozama Demokratska stranka bi mogla izgubiti pozicije gradonačelnika i u finansijskoj centru Italije, Milanu, a neizvjesno će biti i u Torinu te Bologni.

Raggi je prije dvije sedmice u prvom krugu izbora osvojila 35 posto glasova u odnosu na 24 posto, koliko je osvojio Giachetti.

Ipak, ukoliko i pobijedi Raggi će zateći gradsku upravu u velikim dugovima, koji iznose više od 13 milijardi eura, što je dvostruki budžet Rima. Pored toga građani Rima izuzetno su nezadovoljni javnim prijevozom, odvozom smeća i drugim komunalnim uslugama.

M5S stranka na ovaj način želi se nametnuti kao glavna opoziciona stranka u Italiji do narednih izbora 2018. godine. Njihova glavna kampanja zasniva se na borbi protiv korupcije.

Virginija Raggi rođena je 1978. godine u ugledna je advokatica. Kao članica M5S stranke 2013. godine izabrana je u gradsko vijeće Rima.