"Zaostaje 200 godina"
11

Kardinal Martini: Katolička crkva treba priznati svoje greške

Klix.ba
Kardinal Carlo Maria Martini
Kardinal Carlo Maria Martini
Bivši nadbiskup Milana i kandidat za papu kardinal Carlo Maria Martini izjavio je u svom posljednjem intervjuu kako Katolička crkva "zaostaje 200 godina".

Favorit Vatikana za nasljednika Pape Ivana Pavla II i istaknuti glas crkve umro je u petak u 85. godini, govorio je kako se ova birokratska organizacija ne uspijeva uskladiti s vremenom.

"Naša kultura je odrasla, naše crkve su velike i prazne, a crkvena birokratija raste, naši rituali su pompezni", kazao je Martini u posljednjem intervjuu koji je objavio italijanski list Corriere della Sera.

"Crkva mora priznati svoje greške i početi s radikalnim promjenama, počevši od svećenika i biskupa. Slučajevi pedofilije nas obavezuju da krenemo putem transformacije", rekao je u intervjuu koji je objavljen u subotu.

U posljednjoj deceniji Katolička crkva je optužena kako nije uspjela u potpunosti riješiti niz skandala o zlostavljanju djece te su potkopali svoj status moralnog arbitra.

Martini, poznat po izjavi da bi korištenje kondoma moglo biti prihvatljivo u nekim slučajevima, rekao je da bi se crkva trebala otvoriti novoj djeci i porodicama ili rizikovati da izgubi svoje jato.

"Ženu je ostavio muž i ona nađe novog saputnika koji će čuvati nju i djecu. Druga ljubav uspije. Ako ova porodica bude diskriminirana, ne samo da će žena biti odbačena, već i njena djeca. Na ovaj način crkva gubi buduće generacije", rekao je kardinal.

Vatikan se protivi razvodima i zabranjuje korištenje kontracepcije u korist vjernosti u braku ili apstinencije.

Liberalni glas crkve - Maritini izgubio je šansu da postane novi papa kada mu je 2002. godine otkriven rijetki oblik Parkinsove bolesti.

Njegova posljednja poruka Papi Benediktu XVI je da prodrma crkvu bez oklijevanja. "Crkva zaostaje 200 godina. Zašto se ne probudimo? Zar se plašimo?", pitao je Martini.