ICTY
0

Karadžić ne želi ratne reportere kao svjedoke

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
U dopisu upućenom Tribunalu 18. maja, Radovan Karadžić traži da tamošnje tužilaštvo ne poziva ratne reportere kao svjedoke tokom predstojećeg suđenja.

Tužilaštvo je, u nizu svjedoka koje će pozvati, predvidjelo i neke od novinara koji su bili dopisnici iz Bosne i Hercegovine tokom rata.

Karadžić smatra da novinari koji su izvještavali iz BiH od 1992. do kraja 1995. godine, ne bi trebali svjedočiti ukoliko “strana koja ih poziva ne dokaže” da bi oni mogli dati “direktne i ključne dokaze koji se tiču slučaja” ili ako dokaze koje oni nude nije moguće pribaviti iz drugih izvora, prenosi u utorak BIRN - Justice Report.

Tražeći da novinari ne budu pozvani kao svjedoci protiv njega, Karadžić se poziva na odluku koju je Apelaciono vijeće donijelo tokom suđenja Radoslavu Brđaninu, također u Haagu, a prema kojoj novinari, “kako bi radili svoj posao efikasno, moraju biti viđeni kao nezavisni promatrači, a ne kao potencijalni svjedoci tužilaštva”.

Brđanin je osuđen na 30 godina zatvora u aprilu 2007., a trenutno se nalazi u Danskoj na izdržavanju kazne. U toku rata je bio vodeća politička ličnost u Autonomnoj regiji Krajina, a jedno vrijeme je bio i vršilac dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Srpske.

  • Apelaciono vijeće je ukazalo da, ako bi ratni reporteri bili viđeni kao potencijalni svjedoci tužilaštva, dvije posljedice su moguće: prvo, mogu imati problema u prikupljanju informacija jer osobe koje intervjuišu, posebno one koje su počinile neka kršenja ljudskih prava, mogu govoriti manje slobodno i zabraniti im pristup ratnim zonama. Drugo, ratni reporteri mogu od posmatrača postati mete za one koji krše ljudska prava, i time ugroziti vlastiti život, stoji u dopisu Radovana Karadžića.

Karadžić konstatuje da je posao ratnih reportera već jako opasan, te se poziva na podatak Međunarodnog press instituta prema kojem je tokom 2008. godine stradalo 66 novinara u svijetu.

  • Dr. Karadžić apeluje na Sudsko vijeće da ne produbljuje ovu opasnost time što bi dozvolilo pojedinim ratnim reporterima da ugroze privilegije koje postoje i za druge novinare, stoji u dopisu.

Tribunal će odluku donijeti naknadno.

Ratni predsjednik RS-a uhapšen je, nakon više od decenije skrivanja, u julu 2008. godine u Beogradu. Trenutno u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu čeka početak suđenja pred Haškim tribunalom.