Mahmoud Ahmadinejad
0

"Kapitalizam je na samrti"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad rekao je na sjednici Generalne skupštine UN posvećenoj siromaštvu da je kapitalizam na samrti i da je došlo vrijeme za uspostavljanje novog ekonomskog sistema.

"Diskrimišući kapitalistički poredak i hegemonistički pristup suočeni su sa porazom i nalaze se na samrti", rekao je Ahmadinejad na samitu o ostvarenju milenijumskog cilja UN da se siromaštvo u svijetu prepolovi do 2015. godine.

    	Iranski predsjednik rekao je da su "nedemokratske i nepravedne vladajuće strukture u tijelima koje donose odluke u oblasti međunarodne ekonomije i politike razlog koji stoji iza većine današnjih stradanja čovječanstva".

    	Ahmadinejad je u prošlosti privlačio veliki broj zvaničnika svojim govorima, ali je danas nastupio pred skoro praznom salom.

    Nije jasno da li se dogodio pad interesovanja za nastupe predsjednika Islamske Republike ili je to rezultat činjenice da je on bio jedan od prvih govornika u jutarnjem dijelu sjednice.

    	Ahmadinejad nije ponudio jasnu alternativu kapitalizmu, ali je rekao da je čovječanstvu potreban human poredak u kojem se poštuju prava svih i štite mir i bezbjednost.