Nakon spuštanja Boeinga 767
0

Kapetan Tadeusz Wrona postao heroj u Poljskoj

Sarajevo-x.com
Tadeusz je, pišu poljski mediji, u presudnom trenutku ostao pribran i djelovao onako kako je najbolje moguće. Životi 230 ljudi bili su u njegovim rukama.

Poljski pilot i kapetan Boeinga 767 novi je heroj u Poljskoj. Predstavnici vlasti ove zemlje, mnogobrojna rodbina i putnici koji su bili na letu iz New Jerseyja prema Poljskoj, zahvalili su se kapetanu Wronu koji je u odlučujućem trenutku, prenose poljski mediji, bio priseban i na taj način spasio mnoge živote.

"Osjetio sam veliko olakšanje nakon što su kontrolori leta kazali kako je avion ispražnjen. Pitam se da li sam mogao nešto bolje uraditi'', kazao je Wrona u svojoj prvoj izjavi nakon jučerašnjeg prisilnog spuštanja na varšavski aerodrom.

"Kad smo se zaustavili na pisti, bio sam zabrinuta za sigurnost putnika jer sam vidio dim i vatru ispod aviona'', dodao je Tadeusz Wrona.

Putnici su slijetanje aviona na trup opisali kao ''lagano i sa točkovima''. Jedan od novinara zamolio je kapetana aviona da opiše situaciju u avionu u trenutku spuštanja.

''Čuo sam neku ženu kako se žali da je osjetila lagani udar'', bile su Wronove riječi kojima je nasmijao novinare na press konferenciji.

''Leti kao soko, a spušta se kao Wrona'' samo je jedna od mnogobrojnih facebook grupa podrške kapetanu Tadeuszu. Njegovo prezime Wrona na poljskom znači vrana.

Cijela Poljska odahnula je jučer jer su se bojali još jedne avionske katastrofe. Podsjetimo, u aprilu prošle godine u ruskom gradu Smolensku poginuli su tadašnji predsjednik Poljske Lech Kaczynski i 95 putnika.

Predsjednik Poljske Bronislaw Komorowski pohvalio je kapetana aviona i svu posadu te rekao kako će dobiti državna priznanja i odličja.