Novi gaf
44

Kandidat konzerativaca Armin Laschet slučajno pokazao za koga je glasao na današnjim izborima

G. M.
Njegov listić ipak će biti važeći (Foto: Twitter)
Njegov listić ipak će biti važeći (Foto: Twitter)
Armin Laschet, čelnik konzervativnog bloka Angele Merkel koji se nada da će je naslijediti na poziciji kancelara, nehotice je otkrio za koga je glasao danas.

Izborna pravila navode da glasačke listiće treba presavijati tako da nije moguće vidjeti kako je osoba glasala.

No, Laschet nije ispravno presavio svoj glasački listić, a dva križa koja svaki njemački glasač mora postaviti na njega bila su vidljiva dok ga je stavljao u kutiju.

Prema njemačkom složenom izbornom sistemu, svaki birač dobiva dva glasa - jedan za direktno izabranog zastupnika, a drugi za stranačku listu. U oba slučaja Laschet je, naravno, glasao sa svoj CDU.

Federalna izborna komisija na Twitteru je objavilo da je glas ipak "valjan".

"Izborni propisi su jasni. Biračko vijeće mora odbiti birače koji su presavili glasački listić na način da se vidi za koga je glasao. To je kako bi se osiguralo da na druge birače nema utjecaja", objašnjeno je na Twitteru.

Ako je glasački listić pogrešno savijen, izborna komisija dodijelit će novi glasački listić. No, ako glasački listić ipak uđe u glasačku kutiju, više se ne može sortirati i on je važeći, dodaje se.

Ankete pokazuju da se Laschetova stranka grčevito bori za pobjedu sa socijaldemokratama lijevog centra.

Laschet, lider regije Sjeverna Rajna-Vestfalija, počinio je brojne greške koje su ga skupo koštale u smislu popularnosti tokom kampanje. Laschetov glavni rival je socijaldemokrat Olaf Scholz.

Kancelara naknadno bira nova parlamentarna većina.