Svijet
0

Kanadski i egipatski ministri razgovarali o zatvorenom novinaru Al Jazeere

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar vanjskih poslova Kanade John Baird pohvalio je današnji razgovor sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shoukrijem o slučaju zatvorenog novinara Al Jazeere Mohameda Fahmyija, ocijenivši ga konstruktivnim i plodnim.

"Danas smo obavili veoma dobar razgovor u vezi sa našom zabrinutošću za slučaj kanadskog novinara Mohameda Fahmyija. Radimo u smjeru konstruktivnog iznalaženja rješenja radije prije nego kasnije", izjavio je Baird na zajedničkoj konferenciji za novinare održane u Kairu nakon sastanka zvaničnika održanog iza zatvorenih vrata, javlja Anadolu Agency.

"Današnji sastanak bio je veoma konstruktivan korak na putu prema uspješnom rješenju", kazao je Baird opisavši slučaj kompleksnim i naglasivši da je ovo pitanje od velike važnosti za Kanađane i kanadsku vladu.

Prošlog ljeta je Fahmy, čije je porijeklo kanadsko-egipatsko, zajedno sa druga dva novinara Al Jazeere, Peterom Greseom i Baherom Mohamedom, osuđen na zatvorsku kaznu u Egiptu za podržavanje terorista i plasiranje lažnih vijesti.

Fahmyiju i Gresteu dosuđeno je sedam, a Mohamedu 10 godina zatvora. 

Ranije ovoga mjeseca sud u Egiptu je prihvatio žalbu na presudu i naredio ponovno suđenje. 

Vlade više zapadnih zemalja pozvale su na njihovo puštanje na slobodu, solidarišući se sa kampanjom koja je pokrenula Al Jazeera.

U novembru prošle godine predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi rekao je da će razmotriti njihovo pomilovanje, međutim novinari su još uvijek zatvoreni.

Fahmy, Greste i Mohamed su u zatvoru od hapšenja u avgustu 2013. godine.