Povrijedio pet osoba
1

Kanada: Somalac uhapšen zbog terorističkog napada u Edmontonu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon napada u Edmontonu u Kanadi, u kojem je povrijeđeno pet osoba, uhapšen je Somalac koji je u zemlju ušao kao izbjeglica, javlja BBC.

Neimenovani tridesetogodišnji Somalac je osumnjičen za napad nožem na policajca i četiri pješaka u subotu. Policajac je regulisao saobraćaj tokom utakmice kanadske nogometne lige kada ga je udario automobil pri velikoj brzini, a potom ga je muškarac ubo nožem.

Premijer Justin Trudeau je ovaj napad nazvao terorističkim činom.

Zvaničnici Edmontona su rekli da će se Somalac suočiti s optužbama za terorizam i pokušaj ubistva. Dodali su da je on poznat policiji zbog vjerovanja u ekstremističku ideologiju. CBV i CTV javljaju da se radi o pripadniku terorističke grupe IDIL koji je pronađen u automobilu kojim je udaren policajac. Somalac je udario policajca ispred stadiona Commonwealth u Alberti u subotu navečer, nakon čega ga je ubo nožem nekoliko puta, a onda pobjegao.

Nešto prije ponoći je vozilo koje je unajmio zaustavljeno, ali je vozač pokušao pobjeći pa je uslijedila potjera tokom koje su povrijeđena četiri pješaka. Na kraju je ipak uhapšen. Povrijeđenim pješacima je ukazana ljekarska pomoć te su pušteni kući, a policajac se također oporavlja od povreda.