Očekuju milionsku posjetu
44

Kanada: Regija Nijagara proglasila vanredno stanje zbog predstojećeg pomračenja Sunca

S. Š.
Pomračenje Sunca u Brazilu, oktobar 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Pomračenje Sunca u Brazilu, oktobar 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Potpuno pomračenje Sunca bit će osmog aprila, a vodopadi Nijagare proglašeni su za jedno od najboljih mjesta za posmatranje. Ipak, vlasti u tog regiji proglasile su vanredno stanje.

Region Kanade koji okružuje grad i dijeli ime sa Nijagarinim vodopadima proglasio je vanredno stanje jer se priprema da dočeka i do milion posjetilaca za pomračenje Sunca početkom aprila.

Potpuno pomračenje Sunca osmog aprila bit će prvo koje će dodirnuti pokrajinu od 1979. godine, a National Geographic su Nijagarine vodopade proglasili za jedno od najboljih mjesta za posmatranje ovog fenomena.

Grad Ontario nalazi se na putu gdje će mjesec u potpunosti blokirati sunčeve zrake na nekoliko minuta.

Gradonačelnik Nijagarinih vodopada Jim Diodati rekao je ranije u martu da očekuje najviše posjetilaca koje je njegov grad ikada vidio u jednom danu.

Regionalna općina Nijagara proaktivno poziva na vanredno stanje kako bi se pripremila za događaj. Deklaracija koja je najavljena u četvrtak pokreće neke dodatne alate za planiranje za pripremu za dan, što bi moglo uključivati ​​velike gužve u saobraćaju, veće zahtjeve za hitne službe i preopterećenja mobilne telefonske mreže.

Pomračenje će ujutro osmog aprila stići do meksičke pacifičke obale, presjeći će dijagonalno preko SAD-a od Teksasa do Mainea, a izaći će iz istočne Kanade do kasnog poslijepodneva. Veći dio ostatka kontinenta će vidjeti djelomično pomračenje, piše Guardian.