Usvojen zakon
307

Kanada legalizovala upotrebu marihuane u rekreativne svrhe

Klix.ba
Kanadski parlament usvojio je zakon koji u ovoj zemlji legalizuje rekreativnu upotrebu marihuane. BBC piše da je Zakon o kanabisu prošao posljednju prepreku na glasanju u Senatu koji ga je podržao s 52 glasa za. Protiv je bilo 29 glasova.

Prema ovom zakonu Kanađani će od septembra moći legalno kupovati i konzumirati marihuanu.

Kanada je druga zemlja na svijetu koja je legalizovala rekreacijsku konzumaciju kanabisa, a prva država članica G7. Urugvaj je u decembru 2013. godine postao prva zemlja koja je legalizovala prodaju kanabisa za rekreacijsku upotrebu.

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe u Kanadi je legalna od 2001. godine, a legalizacija kanabisa u rekreativne svrhe bila je jedno od predizbornih obećanja premijera Justina Trudeaua.

Ciljevi zakona o kanabisu su smanjenje dobiti od prodaje marihuane u sklopu organizovanog kriminala i ograničen pristup maloljetnika marihuani. Prema ovom zakonu Kanađani će moći posjedovati do 30 grama suhog ili svježeg kanabisa koji će moći nabaviti kod ovlaštenih prodavača. Osim toga, zakon im dozvoljava da sami uzgajaju do četiri sadnice ove biljke.