Tunis
0

Kamenje i suzavac u blizini premijerovog ureda

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Demonstranti u Tunisu su u ponedjeljak ujutro bacali kamenje i boce na pripadnike interventne policije, koji su odgovorili suzavcem u blizini ureda premijera sporne prijelazne vlade.

Do ovih incidenata je došlo kada je interventna policija pokušala da izvede službenike iz sjedišta vlade premijera Mohammeda Ghannouchija.

Deseci demonstranata koji su tamo proveli noć, i pored toga što je trajao policijski sat, jurnuli su prema njima i urokovali metež, izjavio je novinar AFP-a.

Policajci su ispalili nekoliko granata sa suzavcem, kako bi rastjerali demonstrante koji su na njih bacali kamenje i boce.

Incident je kratko trajao ali napetost se produžila na platou u blizini premijerovog ureda, gdje je vojska pregovarala s demonstrantima pokušavajući ih umiriti.

Mnogi demonstranti dolaze iz Sidi Buzida, siromašnoga grada u kojem je prije mjesec dana sa samoubistvom mladića počela "revolucija jasmina". Kažu da nemaju namjeru odustati sve dok svi pripadnici staroga režima ne odu s vlasti.

Sedmicu dana nakon što je premijer Mohammed Gannouchi preuzeo prijelaznu koalicijsku vlast nakon rušenja predsjednika Zinedina al-Abidina Ben Alija, sve je veći pritisak javnosti na Gannouchija i ostale nekadašnje pripadnike vladajuće stranke da se i oni povuku.

Ovu sedmicu mnogi smatraju ključnim za sudbinu Gannouchijeve vlade.