Alarmantna situacija
10

Kalifornijski požar se bliži biblioteci Ronalda Reagana, vatrogasci se bore s vatrom

L. K.
Požari širom Kalifornije i dalje bjesne, a novi plamenovi koji su zahvatili Simi Valley polako se približavaju biblioteci nekadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, kao i mjestu gdje je on ukopan.

Radnici biblioteke su evakuirani, kao i obližnji domovi i škole. Direktor biblioteke za medije je rekao kako se plamen penje sve bliže objektu, ali i kako se nada da će parking ispred biblioteke spasiti zgradu.

U ovoj se biblioteci čuvaju Reaganove privatne stvari, kao i vjenčani prsten njegove supruge Nancy Reagan.

Vatrogasci neumorno rade na gašenju vatre (Foto: EPA-EFE)
Vatrogasci neumorno rade na gašenju vatre (Foto: EPA-EFE)

Međutim, drugi požar koji je nazvan Easy Fire, trenutno hara brdima u blizini Simi Valleyja, gdje je do sada izgorjelo više od 1300 hektara zemljišta. Vatrogasci uspješno drže plamenove pod kontrolom kako se ne bi širili do mjesta na kojem je ukopan bivši američki predsjednik i njegova supruga Nancy, a koje je samo stotinu metara od požara.

Mnogi stanovnici Kalifornije su evakuisani iz svojih domova (Foto: EPA-EFE)
Mnogi stanovnici Kalifornije su evakuisani iz svojih domova (Foto: EPA-EFE)

Opća situacija u Kaliforniji ne izgleda dobro, vatrogasci se već danima neumorno bore sa vatrom koja je opustošila nekoliko hiljada hektara širom zemlje. Proglašeno je vanredno stanje u cijeloj Kaliforniji, a nekoliko desetina hiljada ljudi je napustilo i izgubilo svoje domove.