Svijet
107

Kako živi sjevernokorejski predsjednički bračni par

Klix.ba
Sjeverna Koreja je u svijetu poznata kao zemlja kojoj nedostaje hrane i čije stanovništvo gladuje.

Ipak, to nije tako u svim slojevima društva, pogotovo kada je riječ o predsjedničkom bračnom paru, sjevernokorejskom lideru Kimu Jong-unu i njegovoj supruzi Ri Sol Ju.

Veoma je malo poznato o životu ovog bračnog para. Ipak, pojedine fotografije koje su objavili sjevernokorejski državni mediji, kao i iskustva onih osoba koje su ih posjetile, daju uvid u život lidera ove zemlje i njegove žene.

Ri se prvi put pojavila u javnosti u julu 2012. godine kada je zajedno sa Kimom gledala nastup benda Moranbong u Pyongyangu. Tokom tog mjeseca sjevernokorejska državna televizija je potvrdila da je Kim oženjen.

Oni često posjećuju fudbalske utakmice koje, nakon što budu završene, u sjevernokorejskim medijima budu označene kao spektakularne.

Svako pojavljivanje predsjedničkog para u javnosti biva propraćeno gromoglasnim aplauzima prisutnih pa je tako i kada Kim i Ri prisustvuju manifestacijama u velikoj Sali kulture u glavnom gradu Pyongyangu.

Predsjednik i prva dama koriste brojne pogodnosti političkog sistema u kojem žive pa tako koriste luksuzne jahte, žive u velikoj vili, a često uživaju na privatnom otoku.

Uvijek su okruženi sa barem 60 osoba koje se smiju svemu što oni kažu.

Imaju brojne kućne ljubimce, a neke od životnija su transportovane iz različitih krajeva svijeta.

Kim i Ri koriste samo najskuplje parfeme, a samo za svoje satove potrošili su 8,2 miliona dolara tokom 2013. godine. . Zapadni mediji još uvijek spekulišu da li ovaj par ima djece. Nakon posjete Sjevernoj Koreji u martu 2013. godine nekadašnji košarkaš Dennis Rodman je izjavio da Kim i Ri imaju kćerku koja se zove Ju-ae.