Svijet
154

Kako su se prekrajale i mijenjale granice Evrope

Klix.ba
Historija Evrope je tokom posljednjih hiljadu godina bila burna, sa mnogo revolucija i ratova. Granice Starog kontinenta su se mijenjale i prekrajale, moćna carstva su se urušavala, a male zemlje su se borile za nezavisnost.

Sve to se može vidjeti u videu koji traje nešto više od tri minute, a koji prikazuje kako se Evropa mijenjala od Križarskih ratova do današnjih dana.

Video počinje 1140. godine po završetku Vikinškog doba, u vrijeme kada su vjerski motivirane vojne ekspedicije kreirale male države u istočnom Mediteranu.

Mapa pokazuje koliko je srednji vijek bio pod utjecajem uspona i pada Mongolskog carstva koje se na svom vrhuncu protezalo od Kine do Baltičkog mora u Evropi.

Također se može vidjeti širenje Rusije prema jugu i nekadašnjim mongolskim zemljama, kao i rast Otomanskog cartsva.

Između 1815. i 1871. promjene granica bile su brze i dramatične, neke balkanske zemlje su u tom periodu povratile svoju nezavisnost, a nakon Francusko-pruskog rata, Njemačka i Italija postale su ujedinjene nacionalne države.

Granice Evrope su se još jednom izmijenile što je na kraju dovelo do izbijanja Drugog svjetskog rata.

U ovom videoprikazu je jasno vidljivo kako je Sovjetski Savez dominirao Evropom sve do 1991. godine kada su se manje države unutar njega otcijepile i proglasile nezavisnost.

Posljednih godina dominantne su bile promjene granica na Balkanu i formiranje Evropske unije.