Hit and Run taktika
1

Kako se Hamas prilagodio gerilskom ratu: Izraelce zbunjuju zvučnicima sa kojih emituju dječiji glas

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Viši izraelski komandanti odgovorni za kopnene manevre u Pojasu Gaze procijenili su od samog početka, prije otprilike mjesec dana, da će oni koji se brzo prilagode i uče tokom operacije postići uspjehe na štetu druge strane, piše izraelski Ynetnews.com.

Posljednjih dana, prije primirja, činilo se da Hamas pokušava pojačati svoja iznenađenja za snage koje manevriraju u centralnom dijelu grada Gaze, u četvrtima poput Zeitouna i Jabalije na sjeveroistoku Pojasa.

Ove zamke uglavnom uključuju hit-and-run napade pojedinačnih pripadnika Hamasa koji izlaze iz skrovišta, pucaju i bježe u tunel povezan s drugom stranom ulice, odakle grupa izlazi i ispaljuje RPG projektile iz više smjerova.

U proteklim sedmicama pripadnici Hamasa su usvojili i sofisticiraniju metodu: postavljanje zvučnika u uličice koje su napadnute zračnim snagama ili artiljerijom. Ovi zvučnici emitiraju razgovore na arapskom između djece ili tinejdžera, s namjerom da zbune nadolazeće snage.

Kad pripadnici Hamasa čuju tutnjavu tenkova ili kretanje borbenih vozila pješadije, aktiviraju te zvučnike kako bi dezorijentirali vojnike. U jednom slučaju, pješačka jedinica, praćena tenkovima, istraživala je takve zvukove na kraju uličice koja je vodila do prethodno napadnute ulice.

Dok su snage napredovale, grupa Hamasa koja je bila na položaju na visokom spratu zgrade preko puta otvorila je vatru iz mitraljeza i protutenkovskih projektila na izraelske vojnike.

Izraelski medij tvrde da su njihove snage napredovale uz podršku avijacije uprkos žestokom otporu.