Korak po korak
90

Kako napreduje ukrajinska kontraofanziva: Najžešće bitke vode se na jugoistoku države

V. K.
Ukrajinci pokušavaju probiti ruske linije odbrane na južnim dijelovima
Ukrajinci pokušavaju probiti ruske linije odbrane na južnim dijelovima
Ukrajinska vojska nastavila je i u ponedjeljak sa kontraofanzivnim aktivnostima, a one se naročito primijete na jugu i jugoistoku države gdje se vode bitke na jugozapadnoj granici oblasti Donjecka.

Prema Institutu za proučavanje rata, ukrajinske snage nastavile su kontraofanzivne operacije u najmanje tri sekotra fronta te su ostvarile teritorijalne dobitke.

"Ukrajinske snage u smjeru Donjeck i Zaporožje napredovale su 6,5 kilometara i ponovo zauzele 90 kvadratnih kilometara teritorije. Ruski izvori su naveli da su ukrajinske snage nastavile kontranapade na ruske položaje jugozapadno, sjeverno i sjeverozapadno od Bahmuta, posebno u blizini Berhovke koja se nalazi tri kilometra od ovog grada", piše ISW.

Situacija u Bahmutu (Foto: ISW)
Situacija u Bahmutu (Foto: ISW)

Kada je riječ o jugu države, ukrajinski mediji izvještavaju o tome kako se glavne bitke vode kod Velike Novoselke odakle je stigla i prva zvanična vijest o oslobađanju tri naselja.

"Sudeći prema izvještajima, ukrajinske trupe napreduju južno od Velike Novoselke duž rijeke Mokro Jali te imaju za glavni cilj da odsjeku ivice mjesta Vremjevsko. Nakon toga stvorit će put za razvoj ofanzive duboko u odbranu neprijatelja", pišu ukrajinski mediji.

O sukobima na ovom dijelu govorili su i ruski vojni blogeri te su istakli kako su ukrajinske snage napredovale pet do šest kilometara od Makarovke te da su se ruske snage povukle čak 10 kilometara jugozapadno od Velike Novoselke.

Povodom ukrajinske kontraofanzive oglasio se i predsjednik države Volodimir Zelenski koji je rekao kako su borbe teške, ali da ne odustaju.

"Kiša nam otežava zadatak, ali ipak snaga naših vojnika daje rezultate i na tome se zahvaljujem svima koji se trenutno bore", rekao je Zelenski.