Analize i procjene
194

Kako je u Velikoj Britaniji omikronom zaraženo 200 hiljada ljudi u jednom danu

L. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski ministar zdravlja Sajid Javid šokirao je javnost kada je u ponedjeljak saopćio kako je taj dan u ovoj zemlji omikronom zaraženo oko 200 hiljada ljudi, a nedugo zatim stručnjaci su objasnili kako se ovo dogodilo.
Kada je Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije u ponedjeljak procijenila da je u ovoj državi taj dan omikronom zaraženo oko 200 hiljada ljudi, u tom momentu je bilo 59.610 potvrđenih novozaraženih, od čega 37 hiljada omikronom.

No veliki je broj asimptomatskih slučajeva te je mnogo onih koji se nisu testirali taj dan, tako da njih nema u zvaničnoj statistici i samim time nisu ubrojani u potvrđeni broj novozaraženih. Podsjetimo da se u Britaniji na dnevnoj bazi obavi oko 800 hiljada testiranja.

Iz ove agencije su zbog toga u ponedjeljak rekli kako pretpostavljaju da je taj dan zaraženo najmanje 200 hiljada ljudi, dodavši kako je moguće da je taj broj možda i još veći. Rekli su kako se soj omikron širi velikom brzinom i kako će ga gotovo svi državljani ove zemlje dobiti.

Najviše slučajeva omikrona potvrđeno je u Londonu, gdje taj broj raste za 10 posto svaki dan te se tako udvostručuje svakih šest dana. Stručnjaci pretpostavljaju da bi dnevni prijem u bolnicama u ovoj zemlji mogao dosegnuti vrhunac sredinom januara, kada će na dnevnom nivou primati i do 2.000 ljudi. To je 50 posto više nego prošlog januara.

Podsjetimo da su britanske vlasti obećale ponuditi treću dozu građanima do kraja ove godine, kao i da je premijer Boris Johnson na konferenciji za medije prije nekoliko dana rekao kako smatra da je redovno nošenje maski za sada najbolja zaštita od novog soja.