Pozvao na druženje
0

Johnson neće otkazati praznične događaje u Britaniji uprkos upozorenjima o omikronu

L. K.
Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Britanski premijer Boris Johnson odlučio je ignorisati savjete stručnjaka, koji su građanima savjetovali da izbjegavaju okupljanja tokom novogodišnjih praznika, kako bi se zaštitili od novog soja omikron. Naime, Johnson je izašao na ulice i pozvao ljude da se druže.

Johnson je naglasio kako je primanje treće doze vakcine najbolji oblik zaštite protiv omikrona. Uz to je naveo kako ne želi da se u školama i gradu otkazuju praznična druženja.

Dodao je i kako je redovno nošenje maski za sada najbolja i sasvim dovoljna zaštita, uprkos činjenici da su stručnjaci već ranije upozorili kako bi građani trebali smanjiti sva okupljanja.

"Još uvijek nismo sigurni koliko su trenutne vakcine efektivne protiv novog soja koronavirusa. Znamo da se građani žele družiti tokom praznika, ali mislimo da je za sada najbolje da izbjegavaju nepotrebne kontakte s drugim ljudima. Preporučujemo i da prime treću dozu vakcine", navode britanski stručnjaci.

Podsjetimo da je prvi slučaj omikrona u Velikoj Britaniji otkriven 27. novembra, a kako se virus širi vrlo brzo te da je do danas, 1. decembra, detektovano još 20 slučajeva.