Stari tvitovi
15

Kako je Trump pisao 2013. godine: Našem ludom lideru – ne napadaj Siriju!

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump naredio napad na sirijski vojni aerodrom pod kontrolom Damaska, CNN podsjeća na njegove ranije izjave koje se tiču intervencije u ratom razorenoj državi.

S obzirom na to da je Trumpova odluka o bombardovanju Sirije donesena bez konsultovanja ili odobrenja Kongresa SAD-a, treba se podsjetiti na njegove reakcije u vrijeme predsjednika Baracka Obame.

Svakako, objave na društvenoj mreži Twitter ne predstavljaju nužno dokument ili ozvaničenje nečijeg stava, ali vrijedi podsjetiti na koji način je današnji predsjednik gledao na ideju intervenisanja u Siriji.

U nastavku slijede samo neki od tvitova kojima je današnji predsjednik SAD-a kritikovao svog prethodnika.

"Predsjednik mora tražiti odobrenje Kongresa prije napada na Siriju. Velika je greška ukoliko to ne učini", "Našem ludom lideru – ne napadaj Siriju. Ako napadneš desit će se puno loših stvari i time ništa nećemo dobiti", "Nek se Arapska liga brine o Siriji. Zašto nam bogate arapske zemlje ne plate u slučaju napada?".

Podsjećamo, jutros iza 2 sata po našem vremenu, Trump je naredio bombardovanje sirijske vojne baze pod kontrolom Bashara al Assada. Napad je uslijedio nakon hemijskog napada na civile zbog kojeg zapadne države okrivljuju Damask.