Svijet
15

Kako je Sjeverna Koreja lažirala uspješno lansiranje balističkih raketa

Klix.ba
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Sjeverna Koreja nedavno je objavila video koji pokazuje da je ova zemlja uspješno lansirala balističke rakete iz podmornice. Ipak, istražitelji iz Californije su utvrdili da projektili nisu uspješno lansirani te da se radi o montiranom videu.

Nakon objave videa vojska Sjeverne Koreje je saopćila da će ovaj model raketa biti od velike koristi državi kada bude imala spremno nuklearno oružje, piše Reuters.

"Raketa je ispaljena, ali je odmah počela padati", naglasila je Melissa Hanham iz Instituta Middlebury u Californiji.

Ona pojašnjava i da je video bio montiran, a to se vidi u pojedinim trenucima snimka. Također, dijelovi rakete počinju otpadati u jednom trenutku, a tada se snimak prekida.

"Sjeverna Koreja je u velikoj mjeri editovala snimke", rekla je Hanham.

Dodala je da je analiza pokazala da su propagandisti ove države u ovaj video ubacili i inserte iz ranijih raketnih testova i to lansiranja projektila Scuid. Zatim su kropovali i zakrenuli snimke lansiranja tih projektila.

U svojoj analizi, do sličnih zaključaka je došla i vojska Južne Koreje, čiji čelnici su za Reuters istakli da su projektili Scud lansirani i snimljeni 2014. godine.

"Koristili su različite uglove prilikom snimanja kako bi na kraju izgledalo da su lansirali više balističkih raketa, ali kada uporedo gledate te snimke vidite da se radi o jednom te istom projektilu", istakla je Hanham.