Proizvodnja kaptagona
19

Kako je Sirija postala tri puta veći trgovac drogom u Evropi nego meksički kartel

B. R.
Italijanska zapljena 14 miliona tona tableta kaptagona 2020. (Foto: EPA-EFE)
Italijanska zapljena 14 miliona tona tableta kaptagona 2020. (Foto: EPA-EFE)
Malo poznata droga kaptagon je učinila da sirijski režim bude tri puta veći trgovac drogom za Evropu, nego meksički kartel.

Kaptagon je narkotik sličan amfetaminu, izaziva veliku ovisnost i proizvodi se na Bliskom Istoku. Procjena britanske vlade je da se 80 posto kaptagona proizvodi u Siriji. Kako je došlo do toga i šta je kaptagon uopće?

Prema pisanju Euronewsa, veliki broj ljudi širom Bliskog Istoka koristi kaptagon te se prodaje u obliku tableta ili praha. Direktorica Instituta New Lines Caroline Rose je ukazala da ga učenici koriste kako bi bili produktivniji, taksisti, vozači kamiona i vojnici kako bi bili duže budni, dok za pojedine predstavlja zamjenu za hranu.

Navodno je to droga koja je prisutna na zabavama u zaljevskim državama, a jedan od razloga za to jeste i što izaziva euforiju. Sam kaptagon je 60-ih godina razvijen u Njemačkoj kao farmaceutski lijek protiv poremećaja pažnje i koncentracije (ADHD), hroničnog poremećaja spavanja (narkolepsije) i depresije.

Jedan od njegovih aktivnih sastojaka je fenetilin kojeg su Ujedinjene nacije 1986. stavile na crnu listu. Nakon toga je većina država zabranila njegovu upotrebu.

Međutim, Bugarska je vrlo brzo postala središte proizvodnje, dok su turske kriminalne organizacije krivotvorene tablete krijumčarile na Bliski Istok, navedeno je u izvještaju Evropskog centra za praćenje droga i ovisnost o drogama iz 2018.

Kako se proizvodnja kaptagona suzbijala u Evropi, početkom 2000-ih je počela da raste u Siriji. Na Bliskom Istoku ovu drogu nazivaju Abu Hilalain (otac dva polumjeseca). Nagli rast sirijske proizvodnje kaptagona desio se 2011. kada je u ovoj državi počeo građanski rat.

"Politički i sigurnosni vakuum, usljed građanskog rata u Siriji i ekonomskog kolapsa, uzrokovao je stvaranje prostora za ilegalne aktivnosti, ako što je proizvodnja kaptagona", podsjetila je Rose.

Trgovinu ovom drogom je nazvala "ključnim alternativnim izvorom prihoda" za sirijski režim i njegove saveznike koji žele izbjeći sankcije Zapada te održati pozicije moći.

"Assad je Siriju pretvorio u farmu droge"

Alarm za uzbunu se oglasio prije nekoliko godina. Iako je teško izračunati tačan učinak kaptagona na bliskoistočno društvo zbog nedostatka podataka, on postaje glavna briga u ovom dijelu svijeta.

"Droga je pošast društva, jer ga uništava, posebno na Bliskom Istoku čija omladina pati od nezaposlenosti u svjetlu urušavanja ekonomije zbog politike njihovih vođa", izjavio je sirijski istraživački novinar Taim Alhajj.

"Stariji članovi porodice Assad organizovano proizvode drogu u cilju zarade novca i kako bi mlade još više gurnuli u korupciju, sprečavajući ih time da traže svoja prava. Droga u svakom društvu predstavlja velika vrata kriminala, a kamoli u državi poput Sirije koja živi u stanju sigurnosnog haosa", naglasio je Alhajj.

Međutim, Sirije nije usamljena. Saudijske vlasti su krajem augusta prošle godine imale najveću operaciju protiv narkotika ikad, uništivši 46 miliona tableta amfetamina sakrivenih u pošiljci brašna. Jordan je u februaru 2022. spriječio krijumčarenje 16 miliona tableta kaptagona, što je više od ukupne zapljene tokom 2021.

Prema riječima Rose, uprkos tome što režim i njegovi saveznici ubiru milijarde od trgovine, malo je dokaza da se taj novac ubrizgava u sirijski javni sektor. Umjesto toga, njime se pune džepovi, kako je navela, kraljeva i za održavanje zamaha sirijskih sigurnosnih snaga u borbi protiv pobunjenika.

Alhajj je ukazao da sirijski predsjednik Bashar al-Assad trgovinu drogom koristi kao političku kartu u pregovorima za normalizaciju odnosa sa arapskim državama. Damask je prošli mjesec pristao da sarađuje sa Jordanom i Irakom u utvrđivanju izvora proizvodnje i krijumčarenja droge.

Sedam dana kasnije, visokopozicionirani sirijski krijumčar droge i njegova porodica navodno su ubijeni u jordanskom zračnom napadu na jugu Sirije.

Evropsko učešće u sagi o kaptagonu

No, nije sirijski režim jedini koji ima koristi od kaptagona. Kako je naglasila Rose, Evropa, kao ključna tačka za sprečavanje uvoza kaptagona, uključena je u trgovinu i proizvodnju kaptagona. Sirijski krijumčari ovu drogu prvo šalju u evropske pomorske luke te osnivaju lažne kompanije kako bi drogu transportovali do krajnjih odredišta u unutrašnjosti kontinenta.

"Organizovane bande u evropskim državama bez sumnje koordinirano rade sa porodicom Assad u isporuci droge u Evropu", tvrdi Alhajj.

Italijanska policija je 2020. zaplijenila 14 tona tableta kaptagona, vrijednih skoro milijardu eura. To je nazvano najvećom svjetskom operacijom ove vrste, piše Euronews.