Strah od posljedica
45

Kako je Orban srušio snove Charlesa Michela: Šef Evropskog vijeća odustao od kandidature na izborima

V. K.
Charles Michel i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Charles Michel i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel odustao je od planova o prijevremenom napuštanju funkcije i kandidiranja za Evropski parlament, a glavni "krivac" za sve je mađarski premijer Viktor Orban.
Iako je Michel ranije objavio kako će se kandidovati za člana Evropskog parlamenta, činjenica da bi ga, bar na kraći period, na mjestu predsjedavajućeg Evropskog vijeća mogao zamijeniti Viktor Orban, predstavljala je alarm za sve u Briselu.

Očigledno, sve veći pritisak političkih zvaničnika koji su bili u strahu od eventualnog dolaska Orbana na ovu poziciju, bio je i glavni razlog da se Michel predomisli, a svoju odluku obrazložio je na zvaničnom Facebook profilu.

"U junu će izbori za Evropski parlament označiti početak političkog kraja ovog institucionalnog ciklusa i početak tranzicije ka novom mandatu. Evropa je oduvijek zauzimala posebno mjesto u mom srcu. Zbog toga, činilo mi se prirodnim, kao i svakom lideru koji želi da nastavi služiti svojoj zemlji, da se stavim pred birače i promovišem evropski projekat. Rano objavljivanje moje odluke osiguralo je transparentnost i dalo Evropskom vijeću dovoljno vremena da pripremi tranziciju", rekao je Michel.

Ipak, nakon pažljivih konsultacija, kako ističe, smatrao je da je izborna kampanja kompatibilna sa vršenjem političkog mandata koji se bliži kraju.

"Moj izbor je izazvao intenzivnu medijsku pažnju. Predvidio sam nešto od toga, s obzirom na neviđenu, a neki bi rekli i hrabru prirodu mog pristupa. To je dovelo i do ekstremnih reakcija unutar Evropskog vijeća, ali i izvan njega", objašnjava briselski zvaničnik.

Poručio je kako ne želi njegova odluka potkopa evropske institucije.

"Pozdravljam sve kritike i legitimne argumente. Iz svih razloga, da bih održao fokus svoje misije, neću biti kandidat na izborima za Evropski parlament. Posvetit ću sve svoje napore trenutnim obavezama sa nepokolebljivom odlučnošću. Uvijek ću biti vatreni zagovornik Evrope koja je demokratska, jaka, ujedinjena i gospodar svoje sudbine. Na kraju ovog mandata, razmislit ću o prirodi i smjeru svojih budućih obaveza", zaključio je Charles Michel.