Svijet
31

Kako je Michael Moore savršeno predvidio pobjedu Donalda Trumpa

Piše: I. P.
Američki novinar i kreator dokumentarnih filmova kao što su "Fahrenheit 9/11" i " Bowling for Columbine" Michael Moore upozoravao je na pobjedu Donalda Trumpa kontinuirano za vrijeme predsjedničke kampanje. Ono što su mnogi zanemarili jeste njegov scenarij po kojem će do toga doći, a koji se gotovo u cijelosti obistinio.

Prilikom gostovanja na HBO-ovoj emisiji "Real Time" sa voditeljem Billom Maherom u julu ove godine, Moore je objasnio na koji će način republikanski kandidat dospjeti do Bijele kuće.

"Žao mi je što ću to reći, ali mislim da će Trump pobijediti. Žao mi je. Živim u Michiganu i, da vam kažem, desit će se strategija Brexita. Srednja Engleska je Michigan, Wisconsin, Ohio i Pennsylvania. Mit Romney je izgubio izbore za 64 elektorska glasa (izbori 2012. op.a.), a zbir elektorskih glasova u tim državama 'Pojasa hrđe' je 64! Sve što Trump treba da učini jeste da pobijedi u tim državama", rekao je Moore izazvavši negodovanje u studiju.

On je aludirao na činjenicu da šokantni rezultat referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije počiva na buntovnom glasanju građana srednje Engleske koji su većinski podržali Brexit.

Isti scenarij Moore je predvidio za svoju matičnu saveznu državu i još tri koje se broje kao članice Rust Belta ili Pojasa hrđe, područja SAD-a koje je pogođeno deindustrijalizacijom krajem 20. vijeka, a koja se osjeti i dan danas. Upravo takvi ljudi, obespravljeni radnici nekada uspješnih fabrika, bili su cilj Trumpovog štaba.

"Bio sam tamo za vrijeme predizbora, Trump je pred fabrikom Forda rekao da će podići tarife na njihove automobile ukoliko fabriku premjeste u Meksiko. To je bila muzika za uši naroda. Također, veći je broj izlaznosti bio za vrijeme republikanskih predizbora nego u slučaju demokratskih i to bi nas sve trebalo uplašiti", rekao je Moore.

Njegovo predviđanje pokazalo se tačnim.

Naime, Michigan, Wisconsin, Ohio i Pennsylvania, inače tradicionalne ljevičarske države, priklonile su se republikanskom kandidatu. Da je kojim slučajem Clinton osvojila Wisconsin, Ohio i Pennsylvaniju (čak i bez Michigana), ona bi danas bila izabrana predsjednica Sjedinjenih Američkih Država.

Odnos elektorskih glasova bi u tom slučaju bio 276 naspram 258 u korist bivše ministrice vanjskih poslova.

Mapa na datum 10. novembar (glasovi u Michiganu još nisu preborajani, ali Trump vodi)
Mapa na datum 10. novembar (glasovi u Michiganu još nisu preborajani, ali Trump vodi)