Tek od 20. stoljeća
120

Kako je Konstantinopolj postao Istanbul: Promjena imena grada koja je označila kraj jedne ere

B.H.
Francuska razglednica sa oba naziva (Foto: Wikicommons)
Francuska razglednica sa oba naziva (Foto: Wikicommons)
Istanbul, najveći grad u Turskoj, ima bogatu historiju koja se proteže hiljadama godina. Jedan od najznačajnijih događaja u njegovoj historiji bila je promjena imena iz Konstantinopolj u Istanbul 1930. godine.

Konstantinopolj, nekadašnji naziv Istanbula, bio je glavni grad Istočnog Rimskog Carstva, poznatijeg kao Bizantsko Carstvo. Grad je imao dugu historiju rimske i grčke kulture i odigrao je ključnu ulogu u oblikovanju historije Evrope i mediteranske regije.

Početkom jedanaestog stoljeća Bizantsko je Carstvo bilo u padu zbog političke nestabilnosti, ekonomskih padova i vojnih poraza. Turci Seldžuci, moćno srednjoazijsko carstvo, širili su svoj teritorij i osvojili su mnoga bizantska područja, uključujući Anadoliju.

Četvrt Tophane (Foto: Wikicommons)
Četvrt Tophane (Foto: Wikicommons)

U tom kontekstu, promjena imena Konstantinopol u Istanbul odražavala je promjenjivi politički i kulturni krajolik regije. Istanbul je zapravo grčka fraza koja jednostavno znači "u gradu", a koristio se otkako je Osmansko Carstvo zauzelo grad 1453. godine. Međutim, naziv Istanbul bio je u kolokvijalnoj upotrebi među stanovništvom mnogo prije toga. U vrijeme osmanskog osvajanja, Istanbul je postao kosmopolitski grad u kojem su zajedno živjeli ljudi iz različitih kultura i religija.

Promjena imena bila je dio šire kulturne i političke transformacije koja se dogodila u Turskoj toom ranog dvadesetog stoljeća. Nakon kolapsa Osmanskog Carstva u Prvom svjetskom ratu, Mustafa Kemal Ataturk vodio je rat za nezavisnost i uspostavio Republiku Tursku 1923.godine.

Ataturk je imao za cilj modernizirati Tursku i transformirati je u sekularnu, demokratsku nacionalnu državu. Kako bi postigao taj cilj, pokrenuo je nekoliko reformi, uključujući usvajanje latinice, odvajanje vjere od države i uvođenje novih kulturnih simbola.

"Stambol stari utvrđeni grad" (Foto: Wikicommons)

Jedan od simbola koje je Ataturk promovirao bilo je ime Istanbul. Vjerovao je da ime Konstantinopol ima konotacije Bizantskog Carstva, koje je bilo povezano s Grčkom pravoslavnom crkvom i Rimskim Carstvom.

Nasuprot tome, Istanbul je bio neutralan naziv koji je odražavao multietničku i multireligijsku prirodu grada. Ataturk je također vidio promjenu imena kao priliku za naglašavanje prekida s osmanskom prošlošću i promicanje novog, modernog identiteta Turske.

Promjena imena je pokazala želju za promicanjem novog nacionalnog identiteta Turske. Danas je Istanbul živahan i kosmopolitski grad u kojem koegzistiraju različite kulture i tradicije. Promjena imena možda je bila kontroverzna u to vrijeme, ali je vremenom postala simbolom bogate historije i kulturne raznolikosti ovog grada.