Poruka iz 2019.
50

Kako je govorio Netanyahu: Svako ko želi spriječiti uspostavljanje palestinske države mora jačati Hamas

S. M.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski list Haaretz otkrio je dokaze da je premijer ove zemlje Benjamin Netanyahu namjerno podupirao vlast Hamasa u Gazi, videći palestinski ekstremizam kao bedem protiv stvaranja palestinske države.

"Svako ko želi osujetiti uspostavljanje palestinske države mora podržati jačanje Hamasa i prebacivanje novca Hamasu", navodno je rekao premijer na sastanku njegove stranke Likud 2019.

"Ovo je dio naše strategije – izolirati Palestince u Gazi od Palestinaca na Zapadnoj obali", dodao je.

Ove komentare još nisu potvrdili drugi izvori. No, Tal Schneider iz Times of Israela napisao je u nedjelju da su Netanyahuove riječi "u skladu s politikom koju je on provodio", što je malo osporilo i na neki način ojačalo kontrolu Hamasa nad pojasom Gaze.

Štaviše, napominje Schneider, "istu poruku ponovili su desničarski komentatori, koji su možda primili brifinge o tom pitanju ili razgovarali s višim vrhom Likuda i razumjeli poruku." Neki Netanyahuovi pouzdanici rekli su istu stvar, kao i vanjski stručnjaci.

Podsjećamo, militanti Hamasa su u subotnjem napadu na jug Izraela ubili stotine vojnika i civila, zauzevši nekoliko pograničnih gradova, koje su pod pritiskom izraelske vojske (IDF) morali napustiti.