Tužna priča
22

Kako je čovjek "postao majmun"? Životinje prisiljene zabavljati turiste na Tajlandu

DP
Maltretiranje inteligentnih i živahnih stvorenja još uvijek nije isključeno iz turističke ponude Tajlanda.

Da bi stvorili uvjete za zabavu, ljudi zaboravljaju na etičke norme i humano postupanje prema životinjama.

Predstava koja se izvodi u tajlandskom zoološkom vrtu našla se na meti žestokih kritika zaštitnika životinja. Majmuni obučeni u tajlandsku nošnju zabavljaju posjetitelje zoološkog vrta izvodeći opasne trikove. Uznemirujuće snimke prikazuju inteligentne životinje kako vrte zapaljene štapove i oponašaju pjevače.

Mjesto ponižavajućih predstava je kamp Chang Puak u provinciji Ratchaburi. Aktivisti za zaštitu prava životinja kažu da je riječ o klasičnom ponižavanju životinja.

PETA poziva turističke zajednice da zaustave suradnju s organizatorima predstava. Tvrde da su mnogim majmunima izvađeni zubi kako bi se bolje uklopili u ambijent.

Snimka prikazuje majmuna u zlatnoj haljini prisiljenog da prođe kroz obruč na kojemu se nalaze metalni šiljci. Zatim izvodi vratolomije na lopti i pokazuje publici svoje vještine.

Drugi majmun s konopcem oko vrata na sebi nosi nekoliko kratkih hlača. Nekoliko puta je napravio salto želeći pobjeći. Životinje se prikazuju u okolnostima karakterističnim za čovjeka - rukuju se s djecom, sviraju gitaru i pretvaraju se da koriste mobitel.

Potpredsjednik organizacije PETA Jason Baker kaže da tortura tokom treninga razbija prirodnu narav majmuna. Svi trikovi koje izvode nastali su u strahu od kazne.

"Majmuni ne žele nositi odjeću, hodati na stražnjim nogama, voziti bicikl i izvoditi ostale ponižavajuće trikove. Sve to rade iz straha od nepovoljnih ishoda koji se događaju kada ne naprave ono što se od njih očekuje. Prisiljeni su život provesti u ropstvu", objašnjava Baker.

Dobrotvorna organizacija tvrdi da se mladunčad još u ranom uzrastu odvajaju od majke i potpuno su uskraćeni za život u prirodnom okruženju. Tajland je popularna turistička destinacija, ali često je na meti kritika zbog lošeg odnosa prema životinjama. Koriste se za zabavu turista.

"Maltretiranje životinja više nije dominantni način privlačenja turista, ali još je puno posla pred nama", kaže Baker, a prenosi Unilad.

Turističke zajednice moraju zaustaviti promociju ovakvih zooloških vrtova. Strani bi posjetitelji također trebali izbjegavati mjesta ponižavanja i sretati majmune samo u njihovim prirodnim staništima.