Incident o kojem se šutjelo
60

Kako je američki agent umalo likvidirao Ahmadinedžada

Klix.ba
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: AFP)
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: AFP)
Američki agent slučajno je ispalio hitac iz sačmarice tokom zasjedanja Skupštine Ujedinjenih naroda 2006. godine, te je malo nedostajalo da pogodi iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, otkriveno je u novoj knjizi pod naslovom "Deep State: Inside the Government Secrecy Industry".

Incident je gurnut pod tepih zbog straha da bi Iran mogao optužiti Sjedinjene Američke Države za pokušaj ubistva njihovog predsjednika. Pripadnik američke tajne službe montirao je sačmaricu na jedno od vozila u povorci američkog predsjednika Georgea W. Busha te je slučajno ispalio hitac kada je predsjednik Ahmadinedžad napuštao hotel InterContinental u New Yorku. Nova knjiga pod naslovom "Deep State: Inside the Government Secrecy Industry", autora Marca Ambindera i D. B. Gradyja govori o ovom incidentu i razlozima zbog kojih je zataškan.

"Američki tajni agent zapucao je, očito slučajno, u trenutku kada se iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad priključivao povorci vozila koja su išla u njegovoj pratnji i izlazio iz hotela InterContinental", napisano je u jednom od izvještaja predsjednika Busha dan nakon incidenta, što je citirano u ovoj knjizi. Nakon pucnjave svi su jednostavno stali, naveo je jedan dužnosnik.

"Iranci su pogledali nas i mi smo pogledali njih. Agent se stao izvinjavati. Ahmadinedžad je samo okrenuo glavu i ušao u svoj automobil", navodi se u izjavi jednog dužnosnika. U knjizi se navodi kako neki dužnosnici iz Washingtona smatraju da je iranska šutnja o ovom događaju dokaz opreznosti i strategije Teherana.

Incident je Bushova administracija brzo stavila pod tepih, budući da je mogao izrasti u veliki međunarodni skandal, ali je sve ostalo zatvoreno u jednom od Bushovih izvještaja, prenijela je Russia Today.