Svijet
21

Kako desničar podnosi pobjedu Sadiqa Khana: Leđima protiv novog gradnonačelnika Londona

Klix.ba
(Foto: EPA)
Čini se kako priznavanje poraza nije lagan posao za određene protukandidate novoizabranog gradonačelnika Londona Sadiqa Khana.

Prilikom proglašenja pobjednika i govora u kojem je član Laburističke partije i prvi gradonačelnik Londona islamske vjeroispovijesti objasnio svoju buduću politiku rukovođenja najvećim evropskim gradom, njegov desničarski protukandidat Paul Golding se ponašao krajnje neobično.

Ako je suditi prema mišljenju većine Londonaca na društvenim mrežama, to bi se ponašanje moglo okarakterisati kao neozbiljno i krajnje bezobrazno.

Naime, Golding je za vrijeme Khanovog pobjedničkog govora okrenuo leđa novoizabranom granonačelniku iza kojeg su stajali svi protukandidati na nedavno održanim izborima. Tradicija izbora za gradonačelnika Londona nalaže da proglašenju pobjednika prisustvuju svi kandidati, pa čak i oni koji odluče da se ponašaju kao djeca.

"London je izabrao nadu umjesto straha, te jedinstvo umjesto podjela", rekao je Khan dok je Golding, koji se zaklinje da nije fašista, stajao okrenut leđima.

Golding, koji je osvojio tek nešto više od 30.000 glasova dok je Khan osvojio njih 1.100.000, član je ultradesničarske partije "Britain First" koja je optuživana za fašizam i kršćanski fundamentalizam.