{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako biti idealna nevjesta nacističkog režima

13.8.2013. u 18:18
0
19
Kako biti idealna nevjesta nacističkog režima
0
Kako biti idealna nevjesta nacističkog režima
Heinrich Himmler i Gertrud Scholtz-Klink
Čitav niz zlokobnih pravila za buduće supruge nacista otkriven je tri četvrtine stoljeća kasnije. Postojalo je i nekoliko "škola za nevjeste" usmjerenih ka stvaranju savršenih partnerica za ljude Adolfa Hitlera.
Pravila su mladim ženama diktirala da moraju imati poduku iz "pranja, kuhanja, brige o djeci i uređenja doma" prije nego izađu pred oltar. Podučavane su i pravilima lijepog ponašanja u društvu, kako održavati razgovor na koktelima ili kako navesti djecu da ne obožavaju Boga ili Isusa, već Hitlera.

"Ovo je učešće u uskrsnuću puta našeg naroda", rekla je Gertrud Scholtz-Klink, čelnica škole za nevjeste, osnovane prije 75 godina na ostrvu Schwanenwerder u jezeru Wannsee kod Berlina.

Sa pravilnikom su u arhivu otkriveni i certifikati uručivani djevojkama koje su prošle šestosedmični kurs za vjenčanje sa svojim draganima u SS-u.

Škole za nevjeste rezultat su saradnje Scholtz-Klink i SS-ovog šefa Heinricha Himmlera, koji je bio opsjednut njemačkom superiornošću i potrebom za "čvrstim porodičnim životom kako bi se stvorila snažna i čista nacija".

Himmler je 1936. potpisao odluku kojom je svim ženama, koje su željele da se udaju za nekog pripadnika SS-a, naređena posebna obuka.

Ne samo da su morale učiti kako da budu "dobre supruge", već su i morale steći "posebno znanje o rasi i genetici". Neuspjeh u obuci značio bi odbijanje vjenčanog lista.

Dokumenti pokazuju kako su nacisti žene smatrali, prije svega, mašinama za razmnožavanje i održavateljicama rase. Scholtz-Klink slavila je majčinstvo pod nacistima kao "božansko", a u govoru višim partijskim zvaničnicima iz 1935. godine poručila je kako žene moraju biti "duhovne pružateljice njege i tajne kraljice njihovog naroda, sudbinom određene za taj specijalni zadatak".

Doktrina škola za nevjeste promijenila se sa prebacivanjem rata na domaći front. Kako prinudni radnici nisu bili dovoljni da nadomjeste sve muškarce koji su otišli u rat, Scholtz-Klink stvorila je novi ideal ženstvenosti – manje vezan za rađanje djece, a više za rad u tokarnicama i čeličanama, kako bi se osigurali materijali potrebni na frontu.

Scholtz-Klink bila je najviše rangirana nacistkinja u historiji Trećeg rajha. Ona je nemilosrdno slijedila partijski put, ne dopuštajući nijednoj ženi sa jevrejskom ili romskom krvi, mentalnim oboljenjem ili tjelesnim nedostatkom da se približi njenoj školi.

Dokumenti obavještajne službe pokazuju kako se Himmler često mogao vidjeti u blizini školskih vrtova kako posmatra djevojke dok plešu.

Zakletve budućih supruga SS-ovaca uključivale su:Lojalnost Hitleru, Himmleru i funkcionerima partije do smrti.

Vjenčanje je moralo biti neopaganska ceremonija pred partijskim funkcionerom i oltarom ukrašenim SS runama i hrastovim lišćem.

U svako su doba morale biti "održavateljice germanske rase".

Morale su obećati da će biti uspješne u kuhanju, održavanju doma, šivanju, pranju i peglanju, brizi o djeci, njegovanju i uređenju doma.

Svu djecu rođenu u braku morale su odgajati u skladu sa idealima partije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: