Zanimljivosti
0

Otkriven bizarni plan nacista uzgoja zečeva u logorima

Klix.ba
Heinrich Himmler u posjeti Dachauu
Heinrich Himmler u posjeti Dachauu
Detalji bizarnog nacističkog plana o uzgoju angorskih zečeva u koncentracionim logorima, kako bi osigurali krznenu odjeću za oružane snage, otkriveni su u njemačkom arhivu.

Operacija poznata kao "Munchkin" bila je ideja šefa SS-a Heinricha Himmlera. Himmler se, prije nego je postao " arhitekt holokausta", bavio uzgojem kokoši.

Naredio je stvaranje plana uzgoja zečeva i precizirao da se trebaju odgajati u luksuzu, samo nekoliko metara od mjesta na kojima su se dešavali najgori zločini protiv čovječnosti u historiji.

Dok su zatvorenici bili izgladnjivani i mučeni do smrti u Auschwitzu, Buchenwaldu, Sachsenhausenu i Dachauu, zečevi su, u ovim i još 27 drugih logora, bili dobro hranjeni i grijani.

Dnevno im je davano svježe povrće, u količinama vjerovatno većim nego što su zatvorenici, koji su brinuli o njima, viđali tokom jednog mjeseca.

Plan je bio da zečevi proizvedu dovoljno krzna za kapute pilota Luftwaffea, čarape podmorničara i toplo rublje pješadije, piše njemački list Der Spiegel.

Planovi su pronađeni u knjizi otkrivenoj u Himmlerovom domu nadomak jezera Tegernsee u Bavarskoj, 1945. godine. Pretpostavlja se da ih je tu sakrio iz straha da ne padnu u neprijateljske ruke.

Knjiga sadrži 150 fotografija zečeva o kojima brinu zatvorenici u logorima. Neki od njih su čak i pogubljeni nakon što su njihovi SS nadzornici pomislili da se o zečevima ne brinu sa dovoljno poštovanja.

Program uzgoja je počeo 1941. godine, malo nakon invazije na Sovjetski savez.

Himmler je ideju za uzgoj zečeva dobio nakon čitanja sličnog plana iz Prvog svjetskog rata.

"Namjeravam širom Evrope pokrenuti uzgojne stanice u koncentracionim logorima", pisao je Himmler, a čak je naglasio i da životinje moraju imati dosta prostora.

U Dachauu je Himller naredio uzgoj paprika namijenjenih za hranjenje zečeva, te je ovaj logor postao model za sve ostale uzgojne programe koji su uslijedili.

Projekt je obustavljen kada se rat okrenuo protiv Njemačke. Prikupljeno je sveukupno pet tona zečije dlake. Kada su logori oslobođeni, pronađeni su brojni prazni kavezi.