Svijet
0

Hitler je godinama planirao srušiti avione na nebodere u New Yorku

Klix.ba
Nacistički vođa Adolf Hitler planirao je rušenje nebodera na Manhattanu uz pomoć pilota samoubica.

Kako piše britanski Daily Mail, Hitler je godinama sanjao o uništavanju New Yorka. Ovakve demonske snove, piše navedeni britanski list, u javu je pretvorio vođa Al- Qaide Osama bin Laden više od pola stoljeća kasnije kada su tornjevi Svjetskog trgovačkog centra srušeni u terorističkom napadu 11. septembra 2001.

Hitler je, navodi se nadalje u tekstu, od svojih inženjera tražio da mu naprave letjelice koje će iz Njemačke moći donijeti razorne bombe, izbaciti ih na New York nakon čega bi piloti samoubice obrušili i avione na ovaj američki grad.

Početkom 1937. godine dizajner Willy Messerschmitt predstavio je Hitleru maketu letjelice koju razvija u svom postrojenju u Augsburgu. Ovaj avion pogonila su četiri velika motora i trebao je biti podrška njemačkim podmornicama na Atlantiku. On je Fuhreru tada rekao da postoji mogućnost da ovaj avion doleti do istočne obale SAD-a.

Hitler je Messerschmittu odmah počnu raditi na izgradnji aviona koji će biti dostupan tek u nekoliko narednih godina. Tokom 1942. godine prototip aviona imao je pokusni let koji nije prošao kako su planirali. Ideja Hitlera da razorne bombe zrakom odnese do SAD-a bila je na koljenima.

Javile su se nove ideje. Pilot Viktor von Lossberg predložio je da običnim avionom leti do sredine Atlantika gdje bi sletio na more, od podmornice preuzeo bombe i gorivo, te nastavio svoj put prema New Yorku. Nakon bombardiranja, pri povratku u Njemačku slijedio bi isti put.

Međutim, ni ovaj plan nije uspio nakon što je američka flota uništila većinu njemačkih podmornica u Atlantiku. No, njemački entuzijazam i ideja rušenja New Yorka nije nestala. Naprotiv, smislili su novi plan, razviti dalekometne rakete. Međutim, vojska Alijanse odmah je bombardovala tvornicu u kojoj su rakete trebale biti proizvedene, tako da je još jedan plan propao.

Nijemci su u to vrijeme imali avion Condor koji je mogao doletjeti do Amerike. Međutim, problem je bio kako se preko Atlantika vratiti ponovo u Njemačku. Onda su predložili da se piloti ne vraćaju već da svoje avione sruše na New York. No, i od ovoga nije bilo ništa jer je Condor bio prespor i američki ratni avioni bi ga u svakom trenutku bez problema mogli srušiti u blizini istočne obale SAD-a.

Ovom propalom idejom završen je i Hitlerov plan o rušenju nebodera u New Yorku u kojem će 1973. biti sagrađena a 2001. i srušena dva tornja Svjetskog trgovačkog centra.