Estonska premijerka
74

Kaja Kallas u misiji odbrane muža, opoziciji poručila: Pokrenuli ste lov na vještice

V. K.
Kaja Kallas (Foto: EPA-EFE)
Kaja Kallas (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Estonije Kaja Kallas oglasila se povodom navoda da njen muž i dalje održava poslovne veze u Rusiji te da posjeduje dionice kompanije koja posluje u ovoj zemlji.
Između ostalog, Kallas je naglasila kako pritisak koji stvaraju prvenstveno članovi opozicije sliči "lovu na vještice" te da nema niti jednu drugu svrhu osim da opstruira rad vlade.

"Ovo je lov na vještice koji organizuje opozicija. To je izgovor da gubimo vrijeme u parlamentu i opstruiramo našu progresivnu agendu", rekla je Kallas za The Guardian.

Kallas koja je od početka ruske invazije na Ukrajinu pružila punu podršku Kijevu te se zalagala za uvođenje sankcija Rusiji izjavila je i kako njen suprug Arvo Halik nije javna ličnost te da ona ne može biti odgovorna za njegove poslovne aktivnosti.

Ipak, i pored tvrdnji Kallas, brojni političari u Estoniji i dalje traže njenu ostavku. Kritiku na njen rad i ophođenje u situaciji koja se tiče njenog muža dao je i predsjednik države Alar Karis koji je zamjerio premijerki što je dozvolila da skandal naruši povjerenje u politiku i dovede u pitanje kredibilitet estonske države.

"Demokratija ne prestaje onda kada se dobije većina nakon parlamentarnih izbora", rekao je predsjednik.

Uprkos kontroverzama, Kallas je izjavila da se namjerava ponovo kandidirati za predsjednika Reformske stranke, uz podršku zvaničnika ove partije.