Svijet
0

Kairo: U nizu eksplozija poginula jedna osoba, ranjeno najmanje sedam

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U nizu eksplozija u Kairu u četvrtak je ubijena jedna osoba i ranjeno je najmanje sedam, saopćili su sigurnosni zvaničnici, u posljednjem valu napada u kojima se koriste eksplozivi kućne izrade za koje vlasti optužuju militante.

Zvaničnici su saopćili da su četiri bombe eksplodirale u stambenim kvartovima Imbabah i Mohandiseen u egipatskoj prijestonici koja je dom za oko 18 miliona ljudi. Kasnije su u eksploziji bombe ispred policijske stanice u obližnjem kvartu Warraq ranjene četiri osobe, među kojima i jedan policajac.

Zvaničnici su govorili pod uslovom da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da govore za medje, prenosi AP.

Egipat se godinama bori protiv uporne pobune na Sinajskom poluotoku, ali je učestalost napada u toj regiji buknula od svrgavanja predsjednika Mohammeda Morsija.

Manji bombaški napadi također su izvedeni u Kairu i u drugim gradovima, ciljajući javni saobraćaj, trgovačke centre i vladine zgrade. Oni su izazvali nekoliko žrtava ali su pojačali napetosti četiri godine nakon ustanka iz 2011. u kojem je svrgnut dugogodišnji autokrata Hosni Mubarak.

Militanti su najavili da će pojačati svoju kampanju nasilja uoči ključne ekonomske konferencije planirane za naredni mjesec u crvenomorskom turističkom mjestu Sharm el-Sheikh. Vlada predsjednika Abdel-Fattaha el-Sissija, koji je predvodio vojno svrgavanje Morsija, nada se da će privući strana ulaganja kako bi oživjela posrnulu ekonomiju.