Svijet
0

Egipat: U napadu bombaša samoubice ubijen civil, 25 policajaca ranjeno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bombaš samoubica u utorak je ubio jednog civila i ranio 25 policajaca kada je detonirao svoj automobil nakrcan eksplozivom u blizini policijske stanice u egipatskom gradu al-Arish, saopćili su sigurnosni izvori, u posljednjem u nizu napada na Sinajskom poluotoku.

Nasilje se desilo dan uoči velike investicione konferencije u turističkom mjestu Sharm el-Shekhu, za koju se Egipat nada da će stvoriti sliku stabilnosti i privući milijarde dolara stranih ulagača.

Raniji napadi bili su usmjereni na sjeverni dio Sinaja.

Sigurnosni izvori su saopćili da je policija bila u stanju da spriječi bombaša samoubicu da uđe u krug policIjske stanice. Sigurnosni i medicinski izvori izjavili su da se civil slučajno zatekao u blizini kada je bombaš samoubica aktivirao svoje eksplozive, prenosi Reuters.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad.

Islamski militanti sa sjedištem na Sinaju izvodili su, međutim, slične napade u kojima je ubijeno na stotine vojnika i policajaca otkako je vojska svrgnula predsjednika Mohameda Mursija u 2013. godini nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine.

U ponedjeljak su u eksploziji bombe podmetnute kraj puta ubijena trojica egipatskih vojnika na Sinaju, regiji kojom vlada bezakonje na granici s Izraelom i pojasom Gaze i koja je sjedište najopasnije egipatske radikalne grupe, Sinajska pokrajina.

Ranije poznata kao Ansar Bayt al-Maqdis, grupa je obećala vjernost Islamskoj državi, ultraradikalnoj sunitskoj grupi koja kontrolira velike površine Iraka i Sirije.