Svijet
0

Kairo: Raspoređene trupe oko ambasade Izraela

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Egipatske vojne i policijske snage raspoređene su u subotu ujutro oko izraelske ambasade u Kairu, dan poslije žestokog napada egipatskih demonstranata na ambasadu.

Oklopna vozila su raspoređena ispred ambasade, a tridesetak vozila specijalnih snaga nalazi se u okolini ambasade i blizu komesarijata u četvrti Guizeh.

Ulice su pune kamenja i stakla poslije sukoba u kojim je bilo 450 povrijeđenih, saopćilo je ministarstvo zdravlja. Jedna povrijeđena osoba je umrla zbog srčanog napada.

Saobraćaj je ipak skoro normalan, samo su neke ulice koje vode do ambasade zatvorene.

Ministarstvo unutarnjih poslova je proglasilo opću mobilizaciju, a vladina krizna ćelija se sastaje u subotu.

Izraelsku ambasadu u Egiptu, zgradu koja je simbol mira zaključenog 1979. godine između dvije zemlje, napali su u petak egipatski demonstranti koji su izbacili dokumente iz jednog od ureda i skinuli izarelsku zastavu, uprkos velikom broju policajaca.

Demonstranti su sa čekićima i željeznim šipkama srušili jedan zaštitni zid koji su posljednjih dana podigle egipatske vlasti ispred zgrade u kojoj je misija.

Izraelski ambasador u Egiptu Jicak Levanon napustio je u subotu Kairo sa svojom pratnjom, saopćile su aerodromske vlasti.

Ovo je prvi put otkako je potpisan mir između dvije zemlje da je ambasada napadnuta s takvom silinom.

Napad je izveden nakon održavanja skupa na velikom trgu Tahrir u Kairu na kojem je zatraženo više reformi i demokracije, sedam mjeseci nakon što je smijenjen predsjednik Hosni Mubarak i vlast preuzela vojska.