Proglašeno vanredno stanje
0

Kairo: Demonstranti ušli u zgradu ambasade Izraela

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko stotina demonstranata u Kairu gađalo je kamenjem zgradu ambasade Izraela, zapalili su policijske automobile, te ušli u službene prostorije ambasade. Izraelski ambasador pobjegao je iz Egipta. Egipatske vlasti proglasile su vanredno stanje.

Žestoki okršaji policije i demonstranata izbili su u Kairu. Policija je demonstrante pokušavala rastjerati suzavcem, a čula se i pucnjava, objavio je BBC.

Nemiri su počeli u petak, nakon podnevne molitve, kada su se na trgu Tahrir okupile hiljade demonstranata zahtjevajući brže politčke reforme. Svoj bijes demonstranti su iskalili na ambasadi Izraela, ispred koje su protestvovali i prošlog mjeseca zbog pogibije egipatskih policajaca u pograničnom području sa Izraelom tokom izraelske potrage za ekstremistima.

Demonstranti su djelimično uništili i zid visok dva metra, koji je nedavno podignut oko ambasade radi njene zaštite. Grupa od oko 30 demonstranata ušla je u ambasadu i sve dokumente pobacala kroz prozore. Egipatski državni mediji su prenijeli da je na nekim dokumentima bila i oznaka "povjerljivo". Demonstranti su skinuli izraelsku zastavu s ambasade i postavili egipatsku.

Jedan izraelski zvaničnik rekao je mreži BBC da je šest članova osoblja ambasade bilo blokirano unutar zgrade i da su ih na kraju oslobodili egipatski komandosi.

Sukobi između policije i demonstranata su nastavljeni i u subotu ujutro, a na snimcima, koje su objavili egipatski mediji, vidi se da demonstranti bacaju molotovljeve koktele na vozila policije.

Prema izvještajima, u nemirima je povrijeđeno blizu 400 osoba. BBC, pozivajući se na egipatske medije, navodi da demonstranti od vlasti u Egiptu zahtjevaju zatvaranje ambasade Izraela, te da je zbog nemira izraelski ambasador, s porodicom, pobjegao iZ Egipta vojnim avionom.

Međutim, Reuters navodi da je izraelski konzul ostao u Kairu.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Egipat na smirivanje situacije, a na vlasti apelirao da zaštite ambasadu Izraela.

Egipatske vlasti proglasile su vanredno stanje usljed nereda na kairskim ulicama nakon upada u ambasadu Izraela.