{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kaczynski 11. predsjednik poginuo u avionskoj nesreći

F
10.4.2010. u 14:08
0
2
Kaczynski 11. predsjednik poginuo u avionskoj nesreći
0
Kaczynski 11. predsjednik poginuo u avionskoj nesreći
Lech Kaczynski (Foto: AP)
Poljski predsjednik Lech Kaczynski koji je jutros poginuo u blizini Smolenska u Rusiji, jedanaesti je šef države koji je u posljednjih 50 godina izgubio život u avionskoj nesreći.
- U februaru 2004. u avionskoj nesreći na jugu Bosne i Hercegovine, stradao je makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

- 29. marta 1959. godine Bartelemi Boganda, predsjednik vlade Centralnoafričke republike i junak borbe za nezavisnost te zemlje, poginuo je u nesreći na 90 kilometara zapadno od Bangija.

- Predsjednik vlade SFR Jugoslavije Džemal Bjedić poginuo je u avionskoj nesreći 18. januara 1977. godine, kada se letjelica u kojoj se nalazio srušila u blizini Sarajeva.

-27. maja 1979. godine, avion kojim se premijer Mauritanije, potpukovnik Ahmed Uld Buseif vraćao sa međuafričkog samita u Dakaru srušio se u more.

-4. decembra 1980. godine, avion u kome su bili portugalski premijer Fransisko sa Karneiro i ministar odbrane Amaro da Košta srušio se ubrzo po uzletanju sa aerodroma na zgrade obližnjeg predgrađa Lisabona.

-24. maja 1981. godine, ekvatorski predsednik Haime Roldos Agilera i ministar odbrane general Marko Aurelio bili su među desetak osoba koje su stradale prilikom pada aviona u blizini ekvatorsko-peruanske granice.

- 1. avgusta 1981. godine, najuticajniji čovek u Panami, general Omar Torihos poginuo je kada se njegov avion srušio u džungli.

- 19. oktobra 1986. godine, predsjednik Mozambika Samora Mašel i nekoliko njegovih ministara izgubili su život kada se mlaznjak "tupoljev 134-A" srušio na sjeveroistoku Južne Afrike.

- 17. avgusta 1988. godine, pakistanski predsjednik Zia ul Hak i nekoliko visokih pakistanskih vojnih funkcionera i još 30 putnika stradali su u avionskoj nesreći u blizini Bahavalpura. Pakistanski istražni organi su tvrdili da je reč o sabotaži.

- 6. aprila 1994. godine predsjednici Burundija Siprijan Ntarjamira i Ruande Huvenal Habijarimana stradali su kada je njihov avion oboren kod Kigalija.

I mnogi drugi političari stradali su u avionskim nesrećama, među njima i Dag Hamaršeld, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (1961. godine u Zambiji), kineski ministar odbrane maršal Lin Bijao (1971. u Mongoliji), alžirski ministar inostranih poslova Mohamed Benjahja (1982. u Iranu), američki sekretar za privredu Ron Braun (1996. godine kod Dubrovnika).

Tokom protekle godine dogodilo se nekoliko teških avionskih nesreća. Avion kompanije "Air France" sa 228 putnika i članova posade, nestao je iznad Atlantika na letu od Ria de Žaneira ka Parizu, dok je u udesu aviona kompanije "Armenia Air" sa 142 putnika i 11 članova posade, koji se srušio u Indijski okean, preživjela samo jedna osoba, četrnaestogodišnja devojčica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: