Svijet
13

Južnokorejski vojni avion greškom ispalio rakete u Japansko more

Klix.ba
Avion južnokorejske mornarice slučajno je ispalio protivbrodske rakete i drugo naoružanje u Japansko more, ali nikakva šteta nije nanijeta civilima, saopćila je vojska Južne Koreje.

U saopćenju mornarice navodi se da je letjelica P-3CK prijavila da je ispalila tri rakete tipa Harpun, torpedo i dubinske rakete dok je bila na rutinskoj misiji iznad Japanskog mora.

Jedan od članova osoblja tog aviona greškom je pritisnuo dugme za hitno izbacivanje naoružanja, rekao je vojni zvaničnik.

Prema njegovim riječima, oružje je palo u vodu na udaljenosti 48 kilometara istočno od sjeveroistične obale Južne Koreje.

On je istakao da je jedan ribarski čamac bio u tom dijelu mora, ali da mu nije nanijeta nikakva šteta.

Nesreća se dogodila isti dan kada je sjevernokorejski lider Kim Jong Un u novogodišnjem obraćanju najavio kako je Pjongjangu zabranjeno razvijanje interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

Tenzije u regiji su na visokom nivou, a u međuvremenu su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države otkrile da namjeravaju instalirati THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), antiraketni sistem u Južnoj Koreji, koji će biti operativan u ovoj godini.