Zbog korupcije
0

Južnokorejski tužioci traže hapšenje bivše predsjednice Park

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Južnokorejski tužioci u ponedjeljak su tražili hapšenje bivše predsjednice Park Geun-hye zbog navoda o korupciji, javili su lokalni mediji.

Kako prenosi novinska agencija Yonhap, Park se suočava s optužbama za "podmićivanje, zloupotrebu vlasti, prinudu i odavanje vladinih tajni" povezanih sa skandalom u koji je uključena njena bliska prijateljica Choi Soon-sil.

"Mnogo dokaza je prikupljeno do sada, ali dok osumnjičena negira većinu optužbi, postoji mogućnost da ona uništi dokaze", naveo je Yonhap saopćenje ureda državnog tužioca.

"Bilo bi nepošteno ne tražiti potjernicu za hapšenje Park, uzimajući u obzir da su njena saučesnica Choi Soon-sil, kao i vladini zvaničnici koji su slijedili njene direktive i oni koji su davali mito uhapšeni", dodaje se u saopćenju.

Prošle su sedmice tužioci proveli skoro 14 sati ispitujući Park.

Park (65), prvu južnokorejsku predsjednicu, smjenila je Narodna skupština u decembru pod optužbama da je sarađivala s Choi u cilju iznuđivanja novca od vodećih južnokorejskih kompanija i što joj je dopustila da se miješa u državne stvari.

Opozivom je ukinut imunitet koji je štitio Park od krivičnog progona.

Park je u više navrata upućivala javno izvinjenje zbog skandala, ali je negirala da je počinila bilo kakvo krivično djelo. Choi se također izjasnila da nije kriva po nizu optužbi među kojima su zloupotreba vlasti i pokušaj prevare.

Park je bila među najuticajnijim konzervativnim političarima zemlje i birana je u Narodnu skupštinu pet puta.

Ona je kćerka Park Chung Heea, koji je vladao zemljom čeličnom pesnicom u 1960-im i 1970-im godinama, prenosi dpa.