Saopćenje UN-a
0

Južni Sudan: Pred nasiljem izbjeglo 50.000 ljudi

SRNA
Oko 50 000 ljudi izbjeglo je pred plemenskim nasiljem u graničnom području Južnog Sudana, saopćile su danas UN.

Južni Sudan postao je nezavisna država u julu prošle godine, u skladu sa mirovnim sporazumom sa vlastima u Kartumu iz 2005. godine, kojim je okončan višedecenijski građanski rat.

Nova država ulaže velike napore da izgradi institucije i zaustavi plemensko i pobunjeničko krvoproliće u kojem su poginule hiljade ljudi.

Danas je oko 6.000 naoružanih boraca iz plemena Lu Nuer napalo grad Pibor, na granici sa sjevernim Sudanom, poslije višednevnih sukoba sa suparničkim plemenom Murle, rekli su izvori iz UN.

Lisa Grande, koordinator humanitarnih operacija za Južni Sudan, izjavila je da su desetine hiljada civila pobjegle iz Pibora i obližnjih gradova.

 "Zabrinuti smo zbog njihovog stanja. Oni nemaju vode, skloništa, ni hrane. Kriju se u grmlju. Mislim da je riječ o 20 do 50 hiljada ljudi. To je samo procjena", rekla je Grande Reutersu. Ona nije imala podatke o žrtvama.

Oružane snage Južnog Sudana poslale su pojačanja u Pibor. Prema podacima UN, ka gradu je krenulo oko 3.000 vojnika i 800 policajaca.
Najnovije nasilje izazvalo je spor u vezi sa stokom, rekli su lokalni izvori iz UN.