Svijet
0

Sudan: Pobunjenici oslobodili mirovnjake, zadržali tri Sudanca

FENA
Pobunjenici u Darfuru na sjeveru Sudana saopćili su u ponedjeljak navečer da su oslobodili svih 49 pripadnika međunarodnih mirovnih snaga, koje su ranije priveli, dok su zadržali tri sudanska obavještajna agenta.

Pobunjenici su zadržali ovu grupu nakon što je ušla na teritoriju koju oni kontrolišu.

  • Oslobodili smo mirovnjake jer je istraga potvrdila da su ušli u ovu oblast ne znajući da je mi kontrolišemo, rekao je portparol pobunjeničkog Pokreta pravde i jednakosti Gibril Adam Bilal.

Bilal je dodao da Pokret i dalje drži tri Sudanca, ranije optužena da rade kao obavještajci vlade, dok ne utvrde da li su radili za pripadnike mirovnih snaga, prenosi France Presse.

Jedan od zvaničnika mirovne misije UN-a i Afričke unije u Sudanu (UNAMID) rekao je da su njih trojica civili koji rade za tu misiju, a ne agenti vlade, kao i da cijela grupa nije oteta, već samo zadržana na provjeri.

Bilal je ranije izjavio da je Pokret pravde i jednakosti priveo 46 Senegalaca i po jednu osobu iz Jemena, Gane i Ruande, pripadnike UNAMID.

On je kazao da su privedene osobe ušle na pobunjeničku teritoriju bez dozvole i obavještenja, ističući da će biti pritvoreni dok se ne ustanovi zašto su to uradili.

Pokret pravde i jednakosti i druge pobunjeničke grupe nearapskih plemena pobunile su se protiv vlade u Kartumu kojom dominiraju Arapi 2003. godine.

Vlada je na to odgovorila tako što je protiv pobunjenika poslala pripadnike arapske milicije "džandžavida" koji su za nekoliko mjeseci likvidirali veliki brolj ljudi u Darfuru.

Prema procjenama UN-a, do sada je u sukobima u ovoj zapadnosudanskoj oblasti ubijeno više od 300.000 ljudi, a samo prošle godine poginulo je 300 osoba, dok je i dalje raseljeno skoro dva miliona stanovnika.

Kartum tvrdi da je u sukobu bilo ukupno 10.000 žrtava.

Sudanski predsjednik Omar al-Bašir optužen je pred Međunarodnim krivičnim sudom za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Darfuru.