Svijet
0

Južna Osetija zabranila ulaz visokom zvaničniku EU

SRNA
Ruski i graničari Južne Osetije nisu danas odobrili komesaru EU za ljudska prava Tomasu Hamarbergu da uđe na teritoriju Južne Osetije, javila je gruzijska televizija. Hamarberg je nakon Gruzije namjeravao da posjeti Južnu Osetiju i pomogne pri oslobađanju četvorice gruzijskih tinejdžera, prenosi RIA Novosti.

Komesaru EU za ljudska prava Tomas Hamarberg, koji je proveo nekoliko sati u gruzijskom selu Ergneti na granici sa Južnom Osetijom, rekao je da će nastaviti da ulaže napore kako bi gruzijski tinejdžeri bili oslobođeni.

On je naveo da će sigurno posjetiti Južnu Osetiju, ne pricizirajući kada.

Prema informacijama iz Južne Osetije, četvorica gruzijskih tinejdžera pritvoreni su u Šinvaliju, prijestonici Južne Osetije 4. novembra, nakon što su kod njih pronađene četiri bombe i eksplozivni materijal.

Gruzija, međutim, tvrdi da su četvorica učenika srednje škole nestali na teritoriji u blizini gruzijskog sela Tirdžnisi u oblasti Gori u istočnoj Gruziji.

Rusija i Gruzija vodile su petodnevni rat u avgustu 2008. godine koji je počeo kada su gruzijske snage napale Južnu Osetiju kako bi povratile kontrolu nad regionom.

Dvije nedjelje nakon rata Rusija je priznala Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države.