Svijet
0

Južna Osetija će uništiti gruzijska sela na svom tlu

FENA
Leonid Tibilov
Leonid Tibilov
Gruzijska separatistička republika Južna Osetija uništit će gruzijska sela koja se nalaze na njenom teritoriju i koja je stanovništvo napustilo za vrijeme munjevitog rata s Rusijom 2008. godine, objavili su u srijedu gruzijski mediji.

Predsjednik te secesionističke republike Leonid Tibilov izjavio je da bi kuće u ovim selima, nekad naseljenim pretežno Gruzijcima, koje su bile uništene u sukobima i koje je zatim zapalila milicija, mogle biti uništene.

"Planirali smo da uništimo ova sela. Ove ruševine nije lijepo vidjeti", kazao je Tibilov, na kojeg su se pozvali gruzijski mediji.

On je također kazao da će ova sela izgubiti svoja gruzijska imena.

Prije rata u augustu 2008. godine, za vrijeme kojeg su ruske trupe zauzele jedan dio Gruzije, saveznice SAD-a, kako bi otjerale gruzijske snage koje su pokušavale da preuzmu kontrolu nad Južnom Osetijom, u toj separatističkoj regiji je živjela velika gruzijska manjina.

Ovu odluku su žestoko kritizirali visoki gruzijski zvaničnici.

"Uništavanje preostalih sela je nastavak politike etničkog čišćenja", izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergi Kapanadze za gruzijsku televiziju.

Južna Osetija je de facto nezavisna od Tbilisija nakon oružanog sukoba s gruzijskim snagama početkom 90-ih godina. Od 2008. godine, Rusija, koja je priznala nezavisnost ovog malog teritorija, drži tamo svoje snage.