Ugrozile stanovništvo
21

Južna Koreja: Vlada tužila turistkinje koje su posjetile otok Jeju sa simptomima koronavirusa

E. Sk.
Foto: AFP
Foto: AFP
Pokrajinska vlada otoka Jeju u Južnoj Koreji tužila je dvije žene koje su posjetile ovaj otok uprkos tome što je mlađa imala simptome koronavirusa.

Par je identificiran kao majka, stara 52 godine, i 19-godišnja kćerka, koja se nedavno vratila u rodnu Južnu Koreju sa studija u Bostonu, piše CNN.

Majka i kćerka stigle su 20. marta na Jeju, koji je popularno odmaralište za Koreance, uprkos činjenici da je djevojka pet dana ranije, nakon povratka u zemlju, upućena u karantin, navodi se u saopćenju za javnost iz pokrajinske kancelarije otoka.

Kćerka je počela pokazivati ​​simptome koronavirusa 21. marta, navodi se u saopćenju, ali ona i njena majka ostale su na otoku još četiri dana, kontaktirajući s oko 47 osoba na 20 lokacija. I majka i kćerka saznale su da su pozitivne na koronavirus kada su se testirale po povratku kući u okrug Gangnam u Seulu.

Provincija Jeju podnijela je tužbu protiv protiv majke i kćerke tražeći odštetu u iznosu od 107 hiljada američkih dolara. Tužitelji uključuju i dvoje stanovnika Jejua koji su morali u karantin od kada su komunicirali sa ženama i dvije firme na otoku koje su bila prisiljene da se zatvore.

"Nadam se da ću poslati snažno upozorenje protiv akcija koje prijete smrtonosnoj borbi medicinskih radnika, nastojanju radnika za prevenciju bolesti i učestvovanju naših ljudi u borbi protiv koronavirusa", kazao je guverner otoka Won Hee-ryong.

Od 5. aprila, Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) izvijestili su o 94 nova slučaja u Južnoj Koreji, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 10.156. Od izbijanja koronavirusa zabilježeno je 177 smrtnih slučajeva, a oporavilo se 6.325 ljudi.