Poruka sjevernom susjedu
6

Južna Koreja u rijetkoj vojnoj paradi pokazala moderne rakete, dronove i tenkove

F. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Južna Koreja predstavila je arsenal naprednog oružja na vojnoj paradi u utorak, kotrljajući tenkove i projektile ulicama svog glavnog grada natopljenog kišom tokom prvog događaja takve vrste u desetljeću.

Parada, održana u znak sjećanja na utemeljenje oružanih snaga zemlje, dolazi u kontekstu rastućih napetosti na Korejskom poluotoku, dok se Južna Koreja približava Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu protiv prijetnje ubrzanja sjevernokorejskog programa naoružavanja.

Događaj je započeo ujutro ceremonijama i nastupima na aerodromu u Seulu, gdje je predsjednik Yoon Suk Yeol održao obraćanje upozoravajući Pjongjang da nikada ne upotrijebi nuklearno oružje.

Ako Sjeverna Koreja iskoristi nuklearno oružje, njen će režim biti okončan snažnim odgovorom saveza (Seoul-Washington), rekao je Yoon, govoreći na kiši.

Parada, prva u Južnoj Koreji od 2013., uslijedila je poslijepodne, s trupama i vojnom opremom koja je prolazila kroz srce Seula, prolazeći pored gradske vijećnice i historijskog trga Gwanghwamun. Ceste su bile ispunjene gledateljima, mnogi su nosili plastične ponče i držali kišobrane na kiši.

Nekoliko hiljada južnokorejskih vojnika i više od 300 američkih vojnika marširalo je tokom događaja, prema Ministarstvu nacionalne odbrane. Ostali nastupi uključivali su vojni orkestar, zastavnici i maskote iz svake vojne postrojbe.

Izložena je bila raznovrsna domaća oprema uključujući bespilotne letjelice, tenkove i oklopne transportere. Vojnici u vozilima mahali su gomili dok su prolazili; nekoliko vozila imalo je južnokorejsku zastavu pričvršćenu na vanjsku stranu.

Peter Layton, gostujući suradnik na Griffith Asia Institute na Univerzitetu Griffith, rekao je kako je parada služila za slanje "poruke vanjskoj publici", uključujući partnere poput Sjedinjenih Američkih Država i regionalnih sila poput Sjeverne Koreje i Kine, događaj " zapravo se radi o domaćim faktorima.”

Parada i Yoonovo prisustvo pomažu prikazati (Južnu) Koreju korejskom narodu da je zemlja sada važna sila na svjetskoj pozornici, ključna globalna sila kako je sadašnji predsjednik naziva", rekao je. To također pojačava percepciju javnosti o korejskoj odbrambenoj industriji, koja postiže izvanredan uspjeh u izvozu, dok drugi ekonomski sektori padaju, dodao je.

Yoon je ranije iznio svoj cilj učiniti Južnu Koreju jednim od četiri najveća svjetska izvoznika oružja, nakon SAD-a, Rusije i Francuske. Iako je još uvijek nekoliko mjesta udaljena na ljestvici, industrija je brzo rasla, sa sedam milijardi dolara vojnog izvoza u 2021., prema Export-Import banci Koreje.

Layton je dodao da parada također naglašava dugotrajno savezništvo Južne Koreje sa SAD-om - s tim da se dvije zemlje približavaju, kao i s Japanom, dok Sjeverna Koreja pojačava testiranje oružja.

Međunarodne obavještajne službe također su od prošle godine sugerisale da se Pjongjang možda priprema za nastavak nuklearnog testiranja, sa satelitskim snimkama koje pokazuju aktivnost na njegovom podzemnom poligonu za nuklearna ispitivanja.

U aprilu ove godine, Yoon i američki predsjednik Joe Biden najavili su ključni novi sporazum koji ima za cilj odvratiti sjevernokorejsku agresiju, uključujući novu obvezu SAD-a da rasporedi podmornicu s nuklearnim oružjem u Južnoj Koreji prvi put od ranih 1980-ih.