Svijet
0

Južna Koreja traži od sjevera da napusti program nuklearnog naoružanja

FENA
Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak u srijedu je zatražio od Sjeverne Koreje da u potunosti napusti program nuklearnog naoružanja, koji je sada na čekanju uoči šestostranih pregovora.

"Sjever će biti u stanju da stabilizira svoj režim, održi mir i ostvari ekonomski napredak tek kada odustane od svog nuklearnog programa", navela je novinska agencija Yonhap izjavu južnokorejskog lidera tokom političkog brifinga, prenosi UPI.

U Washingtonu je Christopher Hill, vodeći američki pregovarač u naporima denuklearizacije Sjevera, izjavio je kako je komunistička zemlja saopćila da želi dovršiti svoj zadatak prije nego što američki predsjednik George Bush napusti prerdsjednički položaj u januaru 2009., javila je japanska novinska agencija Kyodo.

Razgovori o denuklearizaciji između Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Japana i dvije Koreje zakočeni su jer Sjeverna Koreja tek treba pružiti puni opis svojih nuklearnih postrojenja koji bi bio prihvatljiv ostalim zemljama u šestostranim poregovorima.

"Trebali bismo izabrati model", navodi novinska agencija Hillove riječi, dodajući da ako Sjever odustane od svog programa nuklearnog naoružanja i pridruži se Spoprazumu o nukleartnom neširenju, poticajne mjere će uključivati obnovu punih diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Državama i razvoj civilnog nuklearnog programa s ostalim članicama.

Lee je izjavio da rukovodstvo Sjevera mora uvidjeti da će rješavanje tog pitanja pomoći i u međukorejskoj ekonomskoj saradnji, javio je Yonhap.