Za preventivni napad
22

Južna Koreja ima mogućnost proizvodnje grafitne bombe koja može uništiti sjevernokorejsku električnu mrežu

Klix.ba
Novinska agencija Yonhap je, prenoseći vojne zvaničnike Južne Koreje, saopćila da ova zemlja ima svu potrebnu tehnologiju za razvoj grafitne bombe kojom može paralizirati sjevernokorejsku električnu mrežu u slučaju rata.

"Osigurana je sva tehnologija za razvoj grafitne bombe. Sada možemo napraviti bombe bilo kada", rekao je neimenovani južnokorejski zvaničnik za agenciju Yonhap.

Grafitna bomba nije smrtonosna, nego se koristi za uništavanje neprijateljske električne mreže. Ona sadrži karbonske filamente koji formiraju gusti oblik nakon eksplozije bombe. Potom se karbonska vlakna lijepe za električne vodove, što dovodi do kratkog spoja i onemogućavanja opskrbe električnom energijom. Međutim, bomba je navodno neefikasna kada je riječ o izoliranim kablovima, a njen efekt se može izbjeći jednostavnim gašenjem mreže dok oblak ne nestane.

Tehnologiju je razvila Južnokorejska agencija za razvoj odbrane u sklopu takozvanog "Kill Chaiin" programa, odnosno preventivnog napada na Sjevernu Koreju.

Grafitne bojeve glave su postavljanje na krstareće projektile Tomahawk tokom Zaljevskog rata, kada je bez struje ostalo 85 posto Iraka. Grafitne bombe su korištene i tokom napada NATO-a na Srbiju te je tada bez struje ostalo 70 posto zemlje. Dok je Srbija popravljala svoju električnu mrežu, bačene su nove bombe. Nakon toga je NATO koristio konvencionalnu municiju.