Svijet
0

Juppe: "Pobjeda u Libiji još nije potpuna"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pobjeda pobunjenika u Libiji u borbi protiv režima pukovnika Muamera Gadafija "nije potpuna" pa NATO treba da bude u pripravnosti i do kraja završi svoju misiju, izjavio je u utorak šef francuske diplomatije Alain Juppe za radio Evropa 1.

"Režim samo što nije srušen, ali ima još džepova otpora. NATO treba da bude u pripravnosti kako bi mogao do kraja završiti ovu operaciju", izjavio je Juppe.

Ministar vanjskih poslova precizirao je da su o toj temi u ponedjeljak Francuzi, Amerikanci, Britanci, Nijemci, Turci i arapske zemlje održali video-konferenciju.

Juppe je kazao da Nacionalno tranzicijsko vijeće, koje predstavlja pobunjenike, kontrolira "skoro cijelu zemlju i veliki dio" libijskog glavnog grada Tripolija, u kojem se, kako je rekao, "stanovništvo nije masovno diglo da podrži Gadafija".

Allain Juppe je također rekao kako je Francuska predložila da se Kontakt grupa za Libiju transformira u Grupu prijatelja Libije, koja bi se sastala u Parizu iduće sedmice.

U kontakt grupi koja je formirana u Londonu 29. marta uključeno je tridesetak zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija, među kojim su UN, EU i Arapska liga.