{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Juppe: Iran je počeo da se otvara

F
16.2.2012. u 18:48
0
10
Juppe: Iran je počeo da se otvara
0
Juppe: Iran je počeo da se otvara
Pismo koje je Teheran poslao visokoj predstavnici Evropske unije za vanjsku politiku Britanki Catherine Ashton o iranskom nuklearnom programu pokazuje "početak otvaranja" Irana, ocijenio je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe u četvrtak u Beču, nekoliko dana prije nove misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Iranu.
"Ovo pismo je u našim očima još uvijek dvosmisleno, ali vjerovatno predstavlja početak otvaranja Irana", izjavio je Alain Juppe na konferenciji za štampu u Beču održanoj povodom konferencije o borbi protiv trgovine drogom u Afganistanu, koju organiziraju Ujedinjene nacije.

"Imat ćemo priliku da testiramo iskrenost Irana prilikom misije IAEA-e", kazao je.

Nakon prve posjete krajem januara, nova delegacija IAEA-e na visokom nivou treba da bude u Iranu 20. i 21. februara kako bi odgovorila na pitanja o "mogućoj vojnoj dimenziji" njegovih nuklearnih aktivnosti.

"Što se Francuske tiče, prva etapa neće biti ukidanje sankcija. Prva etapa je da Iran pokaže dobru volju", kazao je Juppe.

Glavni iranski pregovarač o nuklearnom pitanju Said Džalili poslao je odgovor 15. februara Catherini Ashton, koja je 11. oktobra zatražila u ime pregovaračke grupe objašnjenja o nuklearnom programu i pitala na kojim temeljima bi mogli da se nastave pregovori prekinuti u januaru 2011.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: